Hlavní obsah

Teroristické útoky jsou novou realitou, tvrdí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Lidé by se měli připravit na další teroristické útoky, které se stávají novou realitou, uvedl server Daily Beast s odvoláním na představitele americké vlády. Podle něj se terorismu, který přichází z vlastní země, nedá zcela zabránit.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Policisté před obchodem s košer potravinami

Článek

Podle amerických představitelů je nyní novou realitou, že útočí lidé, kteří nepřišli ze zahraničí a zaútočí v zemi, kde se narodili. Toto nebezpečí není možné eliminovat. A to ani v případě, když je známo, že tito lidé mají radikální názory, dávali je najevo a dostali se do křížku se zákonem.

Představitelé upozornili, že na západě žijí tisíce islamistů, kteří se radikalizovali, když propukla válka v Sýrii, kde navíc bojuje na 15 000 zahraničních bojovníků, kteří se dříve či později vrátí domů. Zmínili i další problém – v různých zemích přistupují k jednotlivým případům různě.

Měkký přístup Francie

Chérif Kouachi by v USA dostal za verbování bojovníků do Iráku delší trest než tříletý, který dostal ve Francii. Na podmínku by se nedostal po 18 měsících.

Bratři Kouachiovi byli na americkém seznamu lidí podezřelých z terorismu a nesměli létat do USA. Ve Francii se však mohli pohybovat svobodně. USA mají na seznamu lidí, kteří tam nesmějí létat, 50 000 jmen.

Foto: francouzská policie, Reuters

Policejní výzva pařížské prefektury k pomoci při pátrání po podezřelých atentátnících. Na fotografiích Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Úřady i tajné služby ukolébalo také to, že bratři v poslední době vedli nenápadné normální životy a navenek se do žádných aktivit muslimských fundamentalistů nezapojovali. Podle amerických představitelů je právě toto nejnebezpečnější, protože není jasné, zda radikální názory a hnutí opustili, nebo jde o spící členy buněk, kteří plánují útok. Právě případ bratří Kouachiových, ale také Mohammeda Meraha, který zabíjel v roce 2012 v Toulouse, ukazuje, že radikálové se svých názorů nevzdávají a útočí v době, kdy už přestávají být bedlivě sledováni, protože své aktivity utlumují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Role Awlakiho a Al-Káidy

Americké bezpečnostní úřady se nyní snaží od francouzských orgánů získat informace o aktivitách bratří před útokem na redakci časopisu Charlie Hebdo. Klíčová je zejména otázka, co dělali mezi návratem Saïda Kouachiho z Jemenu v roce 2011 a středečním útokem. Jeho bratr Chérif řekl televizi BFM, že i on byl v Jemenu a setkal se tam s radikálním americkým klerikem jemenského původu Anwarem Al-Awlakim.

USA zajímá zejména role Awlakiho, který byl zabit v roce 2011 při náletu amerického bezpilotního letounu, a to, zda v Jemenu prodělali nějaký výcvik, i jestli je tamní Al-Káida nějak podporovala nebo instruovala. Otázkou je, zda nebyl pařížský útok synchronizován s útokem Al-Káidy v Jemenu, při kterém zahynulo třicet lidí.

Vzhledem k tomu, že se Al-Káida na Arabském poloostrově k útoku přihlásila až dva dny po jeho spáchání, když byli oba teroristé po smrti, je otázkou, zda jej skutečně plánovala, nebo jen inspirovala, upozorňuje Daily Beast.

Varování občanům USA

Aktuální varování amerického ministerstva zahraničí pro občany v cizině před možnými útoky souvisí s posledními atentáty ve Francii a v Austrálii. Bývalí i současní američtí představitelé serveru potvrdli, že se Spojené státy obávají útoků zahraničních bojovníků naverbovaných právě Al-Káidou na arabském poloostrově. Strach mají i z možnosti, že by do civilních letadel propašovali těžko odhalitelné výbušniny. Přiklánějí se k tomu, že expert skupiny na výbušniny Ibrahím Asiri je stále naživu a učí své následovníky.

Zatím se ale pozornost věnuje osamělým vlkům, které radikální ideologie jen inspiruje a útoky připravují sami ve skrytu. Ti se také nejhůře odhalují.

Reklama

Výběr článků

Načítám