Hlavní obsah

Romney zvažuje kandidaturu na amerického prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský prezidentský kandidát z roku 2012 Mitt Romney uvažuje, že se bude ucházet o funkci šéfa Bílého domu i v nadcházejících volbách v roce 2016. Romney to řekl v pátek na setkání sponzorů, oznámila v sobotu agentura Reuters.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Mitt Romney na zábru z roku 2012

Článek

Bývalý guvernér státu Massachusetts sdělil malé skupině sponzorů v New Yorku, že o kandidatuře přemýšlí, neuvedl ale žádný časový termín, dokdy se hodlá rozhodnout.

Bývalý guvernér státu Massachusetts sdělil malé skupině sponzorů v New Yorku, že o kandidatuře přemýšlí, neuvedl ale žádný časový termín, dokdy se hodlá rozhodnout.

Pro Romneyho by to byla již třetí předvolební prezidentská kampaň. V roce 2008 neuspěl již v primárkách a Republikánská strana ho nenominovala, v roce 2012 prohrál volební klání se stávající hlavou státu Barackem Obamou.

Po porážce v klání s Obamou Romney své další usilování o prezidentské křeslo rezolutně odmítal. V poslední době byl ale této myšlence stále přístupnější a páteční vyjádření jsou zatím jeho nejotevřenějším přiznáním, že kandidaturu vážně zvažuje, napsala agentura Reuters.

Romney se se svými úvahami nad dalším pokusem získat prezidentský mandát svěřil v době, kdy někteří významní dárci republikánů oznámili svůj záměr podpořit bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe.

Syn exprezidenta George Bushe staršího v prosinci a v tomto měsíci učinil jisté kroky ke kandidatuře do Bílého domu, když mimo jiné rezignoval na všechny posty ve správních radách firem i neziskových společností a založil výbor k financování možné prezidentské kampaně.

Pokud se sedmašedesátiletý Romney skutečně rozhodne do republikánských primárek jít, bude podle analytiků společně s Jebem Bushem patřit mezi nejnadějnější kandidáty.

Oficiálně kandidaturu doposud neohlásil nikdo. V táboře demokratů se jako o nejvýznamnější kandidátce mluví o někdejší ministryni zahraničí Hillary Clintonové.

Reklama

Výběr článků

Načítám