Hlavní obsah

Východ a středozápad USA sevřel arktický mráz

Americký východ a středozápad sevřel arktický mráz. Kvůli rozmarům zimního počasí zůstaly uzavřeny školy, vlaky nabíraly zpoždění a aerolinky rušily lety. Oteplení se před víkendem nečeká, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh a tuhý mráz trápí USAVideo: Reuters

 
Článek

Na severu státu New York hustě sněží, očekává se až metrová vrstva sněhu. Zbytek státu se sice se sněžením nepotýká, za to ho ale trápí přiliv arktického vzduchu, který teploty srazil hluboko pod bod mrazu. V New Yorku bylo ve čtvrtek minus 12 stupňů, kvůli silnému větru byla ale pocitová teplota ještě o šest stupňů nižší.

Právě před pocitovou teplotou, která se od té skutečně naměřené často značně liší, úřady i zdravotníci varují. Lidé totiž mohou mráz podcenit, kvůli mrazivému větru se pak mohou omrzliny vytvořit i do 15 minut po vystavení se ledovému větru.

Foto: Mark Duncan, ČTK/AP

Silný led pokryl maják u vjezdu do přístavu v Clevelandu.

Nejchladněji bylo ve čtvrtek zřejmě v obci Estcourt Station na severu státu Maine, kde podle americké meteorologické služby NWS bylo minus 39 stupňů Celsia. Rekordy padaly od vermontské metropole Montpelier (minus 29 stupňů Celsia) po Jackson (minus 18 stupňů Celsia) v Kentucky.

Následkem mrazu praskaly koleje, což znepříjemnilo cestu do práce lidem ve Washingtonu. S problémy se potýkala i letecká doprava, zrušeno bylo podle portálu FlightAware.com 675 letů, dalších zhruba 280 nabralo zpoždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám