Hlavní obsah

USA nebudou stíhat dalšího policistu, který zastřelil černocha

Americká justice nebude stíhat bělošského policistu z Milwaukee, který v rámci sebeobrany zastřelil psychicky nemocného černocha, informovala agentura AP. Případ policisty Christophera Manneyho se stal v dubnu a mnoho pozornosti tehdy na rozdíl od následných incidentů ve Fergusonu a New Yorku nevyvolal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Manney v dubnu kontroloval černocha Dontreho Hamiltona, který spal v parku v centru Milwaukee. Během kontroly se ale Hamilton bránil a oba muži se začali prát. Hamiltonovi se podařilo získat Manneyho obušek, kterým ho udeřil do krku. Policista následně 14 výstřely Hamiltona zabil.

"Pro Hamiltonovu rodinu a pro společnost to byla tragická událost," uvedla prokuratura. Ta nicméně dodala, že z důkazů a analýz vyplývá, že policista jednal v sebeobraně, proto k jeho stíhání není žádný důvod.

Ve Spojených státech se v posledních týdnech vzedmula vlna protestů kvůli usmrcení několika neozbrojených černochů bělošskými policisty. Největší vášně vyvolaly případy usmrcení Erica Garnera v New Yorku a osmnáctiletého Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis.

Policisty, po jejichž zásahu oba tito údajně neozbrojení černoši zemřeli, se později porotci rozhodli neobvinit. Verdikt vyvolal protesty v ulicích velkých měst a znovu podnítil debatu o rasových vztazích v americké společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám