Hlavní obsah

Američané umožnili vězněnému kubánskému špiónovi počít dítě

Spojené státy umožnily kubánskému špiónovi Gerardu Hernándezovi odeslat manželce do vlasti sperma, aby s ním žena mohla počít potomka. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pondělní prohlášení amerického ministerstva spravedlnosti. Hernández byl minulý týden deportován na Kubu v rámci výměny vězňů. V USA byl odsouzen k dvojnásobnému trestu doživotí.

Foto: Stringer, Reuters

Gerardo Hernandez s manželkou

Článek

Zájem novinářů o Hernándezovy rodinné záležitosti vyvolal po jeho návratu do Havany vysoký stupeň těhotenství jeho manželky Adriany Pérezové. Ta přitom svého manžela nesměla v kalifornské věznici navštívit.

Praxe, kdy americké úřady umožní odsouzeným odběr sperma kvůli umělému početí, není podle DPA běžná. Řada vězňů se již kvůli tomu v minulosti soudila.

Těhotenství jako výsledek diplomatických jednání

Případ nyní propuštěného Hernándeze byl očividně rovněž komplikovaný. Ještě v roce 2012 si Pérezová v rozhovoru s mexickou tiskovou agenturou Notimex stěžovala, že z "osobní roviny" je cena za manželovy činy vysoká, neboť se nemůže stát matkou. Tehdy se kvůli možnosti mateřství obrátila na amerického prezidenta Baracka Obamu. Podle DPA je nynější těhotenství Pérezové výsledkem jednání na vysoké diplomatické úrovni.

Hernández je členem takzvané Kubánské pětky, která v USA sledovala kubánské exilové skupiny, do jejichž struktur pronikla. Všech pět Kubánců bylo zadrženo a americké soudy je poslaly do vězení. Nyní je ale pětice na svobodě, z vězení se dostala postupně v rámci výměny vězňů.

Vztahy mezi Havanou a Washingtonem byly dlouhá desetiletí na bodu mrazu, nyní ale obě země ohlásily zájem soužití normalizovat. Obama si za to vysloužil tvrdou kritiku kubánských exilových organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám