Hlavní obsah

Washington nevylučuje návštěvu Castra

Washington

Spojené státy ve čtvrtek nevyloučily případnou návštěvu kubánského prezidenta Raúla Castra ve Washingtonu. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest podle agentury Reuters odmítl vyloučit takovou možnost den poté, co prezident Barack Obama oznámil normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

„Nevylučoval bych návštěvu prezidenta Castra,” prohlásil Earnest.

Washington a Havana ve středu oznámily, že budou usilovat o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a obnoví vzájemná diplomatická zastoupení na úrovni velvyslanectví. Earnest poté naznačil i možnost návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Havaně.

Obama by se v pátek k této věci mohl vyjádřit na tiskové konferenci, kterou má prezident podle Earnesta uspořádat před odjezdem na dvoutýdenní dovolenou na Havajských ostrovech.

Kritika Obamovy vstřícnosti

Proti sbližování s Kubou se ale vyjadřuje část zákonodárců, spojených zejména  s kubánskými emigranty. Floridský republikánský senátor Marco Rubio slíbil, že zablokuje nominaci amerického velvyslance v Havaně. Další odpůrci Castrovy Kuby hrozí, že zablokují peníze určené na sbližování s Kubou.

Kritický je i demokratický senátor Robert Menendez: „Je klamné věřit, že se Kuba reformuje, protože americký prezident otevřel svou náruč a bratři Castrovi otevřeli zaťaté pěsti”.

Oba politici mají významný post v senátním výboru pro zahraniční vztahy, jehož nový šéf Lindsey Graham už řekl: „Normalizace vztahů s Kubou je špatný nápad ve špatném čase.”

Související témata

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama oznamuje změnu vztahl s Kubou

Mladší generace ale většinou nezastává vyhraněně bipolární pohled z dob studené války. Obamovi ale plán komplikuje skutečnost, že zrušit obchodní embargo může jen Kongres, který ovládli republikáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám