Hlavní obsah

Bush podle senátora klamal USA tvrzením o Attově jednání v Praze

Bývalý americký prezident George Bush mladší podle demokratického senátora Carla Levina americkou veřejnost před vpádem do Iráku uváděl v omyl neověřenými informacemi o pražském setkání strůjce atentátů z 11. září 2001 Muhammada Atty s iráckým agentem. Levin podle agentury AP uvolnil novou informaci o tom, že Ústřední zpravodajská služba (CIA) před poukazováním na údajnou pražskou schůzku varovala.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Bývalý americký prezident George W. Bush

Článek

Carl Levin, předseda senátního výboru pro ozbrojené síly, tvrdí, že CIA od zmiňování údajné pražské schůzky odrazovala v depeši z roku 2003.

Levin obdržel od nynějšího šéfa CIA Johna Brennana dopis, v němž ředitel rozvědky potvrzuje, že žádný expert na boj s terorismem nebo agent FBI netvrdil, že by existoval důkaz o Attově pobytu v Praze. Podle Levina to je důkaz o tom, že Bush veřejnost klamal.

Bushova administrativa přitom podle Levina využila nepotvrzených informací před útokem na Irák k tomu, aby v myslích Američanů propojila Irák s útoky v USA z 11. září 2001.

O spornosti údajné pražské schůzky Atty s iráckým agentem Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem Aním v dubnu 2001 psal americký tisk už před lety. Například v roce 2004 deník The New York Times informoval, že CIA je stále skeptičtější ohledně Attovy schůzky v Praze.

Neprokázáno, ale ani nevyvráceno

Už tehdejší šéf CIA prý Levinovi napsal, že „by bylo velmi nepravděpodobné, že by Atta podstoupil vážné riziko kontaktu s jakýmkoli iráckým činitelem” v době, kdy bylo v běhu teroristické spiknutí vedoucí k ničivým útokům v New Yorku a Washingtonu.

V červnu 2004 kongresová komise pro vyšetřování útoků z 11. září uvedla, že podle ní ke schůzce Atta–Ání v dubnu 2001 v Praze nedošlo. Následujícího dne tehdejší viceprezident Richard Cheney řekl, že i když zpráva o Attově návštěvě Prahy „nebyla nikdy prokázána, nikdy nebyla ani vyvrácena”.

Reklama

Výběr článků

Načítám