Hlavní obsah

Agenti při vyslýchání překročili meze, přiznal ředitel CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří příslušníci americké zpravodajské služby CIA jednali nad rámec vyšetřovacích pravidel, což je politováníhodné, řekl ve čtvrtek šéf CIA John Brennan. Tvrdé výslechové metody ale hájil. Zdůraznil, že od zadržených, které agenti podrobili brutálním výslechům, získala CIA užitečné informace.

Foto: Reuters

John Brennan před výborem Senátu USA

Článek

Brennan tak popřel zprávu senátního výboru pro zpravodajské služby, že brutální výslechové metody jako byl waterboarding, byly neefektivní. [celá zpráva]

Přiznal, že ti, kteří překročili stanovený rámec vyšetřovacích pravidel, by za to měli nést zodpovědnost. CIA podle něj přijala opatření, aby se přehnané metody výslechů zadržených osob neopakovaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdůraznil však, že CIA „udělala hodně věcí dobře“ v době, kdy neexistovala jednoduchá řešení a panoval strach z dalších útoků Al-Káidy podobných těm v New Yorku a Washingtonu z 11. září. Brennan byl vysokým představitelem CIA už v roce 2002, kdy se započalo s tvrdými výslechovými metodami majícími blízko k mučení.

Čelil také výzvě k demisi ze strany odcházejícího demokratického senátora Marka Udalla, protože se CIA vměšovala do přípravy zprávy, která pro ni vyzněla velmi nepříznivě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám