Hlavní obsah

V USA pokračovaly protesty proti policejnímu násilí

– New York

Protesty proti policejnímu násilí pokračovaly v noci na úterý ve velkých amerických městech. Jeden se konal i v Brooklynu před Barclay Center, kde se hrálo utkání v basketbalu, na které přišel i britský princ William se svou chotí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti policejnímu násilí v USA neberou konceVideo: Reuters

 
Článek

V New Yorku se před zápasem mezi místním týmem Brooklyn Nets a Cleveland Cavaliers několik hráčů hostí včetně hvězdy LeBrona Jamese obléklo do triček s nápisem I Can’t Breathe (nemohu dýchat). To byla poslední slova, která pronesl Eric Garner, jenž zahynul při zásahu policie.

Několik set lidí před halou blokovalo dopravu a vykřikovalo stejná slova. V New Yorku to byl už šestý protest v řadě poté, co velká porota odmítla stíhat bílého policistu kvůli Garnerově smrti.

Foto: Stephen Lam, Reuters

V Berkeley demonstranti zablokovali dálnici I80.

Demonstrace v dalších městech

Nejdramatičtější byla podle médií situace v kalifornském Berkeley, kde dav demonstrantů zablokoval dálnici I80. Obchody byly v univerzitním městě uzavřeny v obavách z rozbitých výloh, protože poslední dva protesty byly násilné.

Za nepokoji stojí letošní případy usmrcení Garnera v New Yorku a osmnáctiletého Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis. Další obětí se stal 2. prosince v Phoenixu 34letý Rumain Brisbon, který se bránil zatčení, a policista si myslel, že má v kapse pistoli. Měl tam lahvičku s léky. I v tomto městě byly poslední protesty silné.

Foto: Deanna Dent, Reuters

Protest proti policejnímu násilí v Phoenixu

Zásah na Floridě

Oleje ho ohně rasových nepokojů přilil další kontroverzní zásah bělošského policisty proti černochovi. Na Floridě policista postřelil osmadvacetiletého muže, který skončil v nemocnici v kritickém stavu. Černošský šerif Jerry Demings na tiskové konferenci v Orlandu slíbil důkladné prošetření případu: „Žádám všechny, aby se vyvarovali předčasných soudů a nechali proběhnout celé vyšetřování.“

Policista vypátral v noci na pondělí ukradený vůz v obytném komplexu. Podle policie třikrát vystřelil, neboť zloděj nereagoval na jeho výzvy a z chování podezřelého muž zákona dospěl k závěru, že by mohlo jít o situaci ohrožující jeho bezpečnost. Jedna ze střel muže zasáhla. Někteří svědci události naproti tomu tvrdí, že černoch dával po policistově výzvě ruce nad hlavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám