Hlavní obsah

Novým americkým ministrem obrany by měl být Ashton Carter

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tajemník ministra obrany a bývalý šéf oddělení Pentagonu pro nákup zbraní bude zřejmě tím, koho nominuje na post ministra obrany americký prezident Barack Obama. Uvedl to v úterý list Washington Post. Bílý dům zatím nepotvrdil, že šedesátiletý Carter je Obamovou volbou. Uvedl, že na úterý nebylo plánováno zveřejnění nominace nového ministra obrany.

Foto: Yuriko K Nakao, Reuters

Tajemník ministra obrany Ashton Carter

Článek

Návrh nového ministra ale musí ještě schválit Senát, ve kterém získali většinu republikáni.

Dosluhující demokratický předseda senátního výboru pro ozbrojené složky Carl Levin o Carterovi řekl, že je vysoce kvalifikovaný. Republikán John McCain dodal, že Carter je nekontroverzní volbou.

Šedesátiletý Carter je málo známý, ale je oceňován kvůli svému vysokému intelektu, má doktorát z teoretické fyziky na Oxfordské univerzitě a doktoráty z fyziky a středověké historie z Yale. Disertační práce psal o latinských textech vlámských mnichů z XII. století.

Carter byl ve funkci tajemníka ministra obrany jen rok. Nikdy nesloužil v armádě, civilním zaměstnancem Pentagonu se stal v roce 1981, kdy začal pracovat na protiraketové obraně a jaderném arzenálu a programech, které měly umožnit fungovat vládě i za jaderné války. Rozumí fungování nejsložitějších zbraňových systémů.

Jedním tajemníků ministra obrany byl už za vlády prezidenta Clintona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám