Hlavní obsah

Obama chce kvůli Fergusonu vybavit policisty minikamerami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident Barack Obama chce kvůli zabití mladého Afroameričana ve Fergusonu vybavit padesát tisíc policistů miniaturními kamerami. Mají zaznamenávat jejich zásahy. Poté, co soud rozhodl, že policista nebude stíhán, propukly ve městě rasové nepokoje. Protesty se rozšířily do řady dalších měst USA. Při těch posledních bylo zatčeno na 600 lidí.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Demonstrující studenti Washingtonovy university v St. Louis s transparentem Nemáme co ztratit než své okovy

Článek

Prezident kvůli svému plánu už požádal Kongres o uvolnění 263 miliónů dolarů, které by měly pokrýt požadované výdaje na období tří let. Podle prohlášení Bílého domu by kamery měly pomoci odbourat nedůvěru, kterou veřejnost chová k policii kvůli Fergusonu a několika dalším případům. Mohly by přispět k vyřešení případů, v nichž jako v tom fergusonském tvrdí něco jiného policista a svědci.

Strážce zákona Darren Wilson, který Michaela Browna v srpnu zabil šesti ranami z pistole, před vyšetřovateli vypověděl, že ho mladík podezřelý z krádeže doutníků napadl, pral se s ním o zbraň a on se cítil v ohrožení. Podle jiných tvrzení mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Demonstrace před washingtonským ministerstvem spravedlnosti kvůli smrti Afroameričana Michaela Browna.

Zástupci občanskoprávních organizací si při jednání s Obamou také stěžovali, že příslušníci místních bezpečnostních složek nasadili proti demonstrantům neadekvátní zbraně. To podle nich zhoršuje vztah barevných komunit vůči policii.

Konec rozhodování na základě rasy

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder v úterý ohlásil plán, který má skončit s tím, že policista zvažuje případný zásah na základě rasy a národnosti předsudky v policii. Chce zavést nové standardy pro členy policejního sboru, uvedl při projevu v Atlantě na fóru The Community Speaks. Dodal, že policie by neměla být vnímána jako okupační síla a že problém je širší a netýká se jen postavení policie ve společnosti: „Celý systém naší spravedlnosti musí být posílen a musí být férovější.“

Studentské protesty

Vysokoškolští a středoškolští studenti v několika amerických městech v pondělí bojkotovali vyučování na protest proti rozhodnutí z minulého týdne neobžalovat bělošského policistu Wilsona.

„Smrt Michaela Browna zapůsobila jako katalyzátor pro mnoho záležitostí v této zemi. Bojujeme za utlačované,” prohlásila dvacetiletá studentka Karisa Tavassoliová z Washingtonovy univerzity v Saint Louis, kde asi 300 studentů navzdory mrazivým teplotám uspořádalo manifestaci.

V Kalifornii nespokojenci, mezi nimiž byla řada studentů, zablokovali dvě rušné křižovatky poblíž Stanfordovy univerzity. Dalších několik stovek protestujících uzavřelo ulice před Harvardovou univerzitou na okraji Bostonu. U Washingtonu demonstranti zastavili provoz na hlavní příjezdové komunikaci a zkomplikovali tím ranní dopravní špičku.

V Los Angeles protestující nesli transparenty s nápisy „Ferguson je všude” a „Na životech černochů záleží” při pochodu, který začal u policejní stanice a končil na křižovatce, kde policisté dva dny po fergusonském incidentu zastřelili neozbrojeného pětadvacetiletého černocha Ezella Forda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám