Hlavní obsah

Uruguayským prezidentem je opět socialista

Montevideo

Novým uruguayským prezidentem byl zvolen socialista Tabaré Vázquez. Podle oficiálních výsledků získal v nedělním hlasování celkem 52,8 procenta hlasů, uvedla agentura Reuters. Jeho soupeř, konzervativní kandidát Luis Lacalle Pou od voličů obdržel jen 40,5 procenta hlasů.

Foto: Reuters

Nově zvolený uruguayský prezident Tabare Vazquez

Článek

Pou již po oznámení prvních částečných výsledků hlasování přiznal svou porážku. Vázquezovi zatelefonoval a popřál mu hodně štěstí.

Tisíce příznivců nového prezidenta vyšly v neděli večer místního času do ulic metropole Montevidea, aby jeho vítězství oslavily.

Čtyřiasedmdesátiletý Vázquez, který již v zemi vládl v letech 2005 až 2010, je uznávaným lékařem, který se specializuje na léčbu rakoviny. „Slibuji, že udělám vše, co je v mých silách, ale nemohu, neměl bych a nechci pracovat sám. Chci počítat se všemi Uruguajci,” uvedl nový prezident v neděli večer.

Levicový politik nahradí v prezidentském úřadě svého blízkého spojence Josého Mujiku, který během svého pětiletého mandátu legalizoval potraty a marihuanu. Uruguayské zákony mu ale neumožnily ucházet se o dva mandáty za sebou. Udržuje si však velkou popularitu; podle nedávného průzkumu za ním stojí až 60 procent lidí.

Uruguayská ekonomika roste už jedenáct let po sobě, loni to bylo o 4,4 procenta HDP. Míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem šesti procent a zatímco v roce 2006 žila v chudobě více než třetina občanů, nyní je to zhruba 11 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám