Hlavní obsah

Prezidentské volby v USA by velmi těsně vyhrál republikán Romney

Washington

V amerických prezidentských volbách by nyní zvítězil republikán Mitt Romney, který v roce 2012 neúspěšně kandidoval proti Baracku Obamovi. Vyplývá to z průzkumu, který ve středu uveřejnila quinnipiacká univerzita. Kandidátku za demokraty Hillary Clintonovou by však Romney v případném souboji porazil o jediný procentní bod.

Foto: Mike Segar , Reuters

Mitt Romney

Článek

Příští americké prezidentské volby se budou konat již za dva roky. V posledním průzkumu získal bývalý guvernér státu Massachusetts Romney 45 procent hlasů, jeho potenciální protikandidátka a bývalá ministryně zahraničí Clintonová 44.

Romneymu dalo v průzkumu přednost před jinými republikány 19 procent dotazovaných, až na druhém místě se umístil floridský guvernér a syn a bratr bývalých prezidentů Jeb Bush s 11 procenty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Guvernér New Jersey Chris Christie získal osm procent, stejně jako neurochirurg, který se proslavil operacemi siamských dvojčat, Ben Carson. Šest procent republikánských voličů by v Bílém domě rádo vidělo senátora Randa Paula.

Mezi demokraty získala jasnou podporu právě Hillary Clintonová a to s 57 procenty hlasů. V průzkumu ji následovali senátorka Elizabeth Warrenová s 13 a současný viceprezident Joe Biden s devíti procenty.

Průzkumu se minulý týden zúčastnilo 707 respondentů z řad republikánů a 610 z řad demokratů. Nástupce prezidenta Obamy budou Američané volit 8. listopadu 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám