Hlavní obsah

Šéf Pentagonu končí, republikána Hagela k tomu vyzval Obama

Washington
Aktualizováno

Americký ministr obrany Chuck Hagel podal v pondělí demisi. Jediného republikánského zástupce ve své vládě k tomu vyzval prezident Barack Obama, informovala v pondělí americká média.

Foto: Anindito Mukherjee, Reuters

Ministr obrany USA Chuck Hagel

Článek

Zdroje z administrativy uvedly, že Obama vyzval Hagela k rezignaci už v pátek po řadě jednání v uplynulých dvou týdnech. Republikánský senátor John McCain však naznačil, že Hagel chtěl skončit sám, protože byl v Obamově vládě frustrován.

Obama krok potvrdil na pondělní tiskové konferenci. „Byl mým přítelem, obdivuji ho už více než deset let,“ uvedl Obama a vysvětlil, že se s Hagelem pracovně stýkal už v době, kdy byl senátorem. Obama Hagela chválil jako příkladného ministra. Připomněl také, že byl prvním válečným veteránem v čele americké obrany.

Obama odvolává 68letého Hagela po prohře svých demokratů ve volbách do Kongresu. Podle komentátorů je to ale také výrazem toho, že nové bezpečnostní hrozby související s hnutím Islámský stát si vyžadují nové vedení, a Obama chce ukázat rozhodnost. Server CNBC upozornil, že Hagel se stavěl skepticky k válce v Iráku – ostatně stejně jako Obama – a za úkol měl především zajistit omezení výdajů pro Pentagon a úspěšné stažení amerických vojsk z Afghánistánu.

Podle některých zdrojů se Hagelovi v okolí prezidenta prosazovalo těžce. Na společných zasedáních údajně povětšinou mlčel a čekal, až bude s Obamou sám, než vyložil plněji své názory.

Foto: ČTK/AP

Ministr Chuck Hagel s prezidentem Barackem Obamou

Hagel byl jediným republikánem v Obamově administrativě, ve funkci střídal svého stranického kolegu Roberta Gatese.

Související témata

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Zatím není jasné jméno Hagelova nástupce. Nejvíce se spekuluje o bývalých náměstcích na obraně Michele Flournoyové a Ashtonovi Carterovi či senátorovi Jacku Reedovi, vysloužilém důstojníkovi letectva. Hagel zůstává na pozici, dokud Kongres neposvětí nového Obamova nominanta.

Reklama

Výběr článků

Načítám