Hlavní obsah

Obama podpořil kandidaturu Clintonové na post prezidentky

Washington

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová by byla skvělou prezidentkou v případě, že by se rozhodla kandidovat na hlavu státu v roce 2016 a ve volbách zvítězila. V rozhovoru pro televizní stanici ABC News to řekl Barack Obama.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Funkci by podle něj vykonávalo dobře hned několik kandidátů amerických demokratů, nicméně jako jedinou zmínil jménem právě manželku bývalého prezidenta Billa Clintona. Prezident označil Clintonovou za svou přítelkyní, a prý s ní často hovoří.

Jak Obama přiznal, na některých věcech se s Clintonovou neshodnou. To by ale mohla být pro voliče vítaná změna:  „Jednou z výhod kandidatury na prezidenta je, že zaujmete své vlastní pozice, máte čistý štít, jde o nový začátek.”

Bývalá šéfka americké diplomacie se k tomu, zda bude kandidovat v prezidentských volbách, zatím nevyslovila. V září novinářům řekla, že rozhodnutí zřejmě učiní až po Novém roce.

Sedmašedesátiletá Clintonová neúspěšně bojovala o nominaci demokratů proti nynějšímu prezidentovi Baracku Obamovi v roce 2008. Když Obama nastoupil druhé volební období, po kterém už nemůže kandidovat, začala média na Clintonovou stále víc tlačit, aby řekla, zda se chopí druhé šance. Některé průzkumy veřejného mínění jí dávají naději, že by mohla příští volby vyhrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám