Hlavní obsah

Sobotka: Vláda se hlásí k Havlovu odkazu a náměstek Drulák to musí respektovat

Washington
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček poslali ve středu z Washingtonu jasný vzkaz prvnímu náměstkovi ministra zahraničí Petru Drulákovi, aby respektoval politiku vlády v oblasti lidských práv. K nim se oba politici během své současné návštěvy Spojených států důsledně hlásí, stejně jako k odkazu Václava Havla.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Především platí, že pan náměstek Drulák, stejně jako další zaměstnanci vlády, musí respektovat politiku vlády," řekl novinářům Sobotka ve středu odpoledne místního času.

"Stejně pečlivě, jako jste poslouchali vy naše projevy, tak já věřím, že stejně pečlivě je poslouchali i vysocí státní úředníci," poznamenal zase se zřejmým odkazem na Druláka Hamáček. Náměstkovo odvolání ale nyní Sobotka nepožaduje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Drulák je prvním náměstkem ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka

Drulák v minulosti označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé.

V reakci na premiérova slova ale připustil, že jako úředník na ministerstvu má plnit zadání vlády. „Souhlasím s premiérem, že úředník musí plnit vůli vlády. To je všechno, co k tomu chci říct,” uvedl pro Právo Drulák.

Havlův odkaz i jeho důraz na prosazování lidských práv byly jedním z hlavních akcentů Sobotkovy návštěvy v USA, která ve středu vyvrcholila odhalením Havlovy busty v budově Kongresu. [celá zpráva]

Odhalení busty Václava Havla v Kongresu USAVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám