Hlavní obsah

V americkém Kongresu odhalili bustu Václava Havla

Právo, Karolina Brožová
Washington
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a vdovou po zesnulém prezidentovi Dagmar Havlovou odhalili ve středu ve washingtonském Kapitolu bustu Václava Havla. Umístěna bude v Hale svobody (Freedom Foyer) amerického Kongresu vedle plastiky maďarského politika a revolucionáře Lajose Kossutha a britského premiéra Winstona Churchilla.

Odhalení busty Václava Havla v Kongresu USAVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Slavnostní ceremoniál zahájila česká a pak i americká hymna v podáví sboru armády USA. Snad všechny přítomné překvapilo, že chorál složený z Američanů, zazpíval českou hymnu bez jediné chyby v intonaci.

„Václav Havel proti komunismu použil zbraň, kterou nemohli zastavit – pravdu,“ prohlásil zástupce Sněmovny reprezentantů John Boehner na adresu prvního českého prezidenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kaplan Sněmovny reprezentantů reverend Patrick J. Conroy připomněl, že Havel byl také zastánce zelené politiky a bojovníkem za ekologii.

„Václav Havel zasvětil svůj život lidské svobodě. Havlovy hry inspirovaly společnost vzepřít se komunistickému systému,“ dodal zase Edward R. Royce ze Sněmovny reprezentantů.

Šéfka demokratů ze Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zase označila Havla za apoštola naděje.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu

Svůj prostor získal i sám bývalý prezident, když v sále zazněl jeho proslov z Kongresu roku 2005. Stejně jako před devíti lety sklidil bouřlivý potlesk.

Zhruba stejný pak sklidilo odhalení bronzové sochy bývalého prezidenta, kterému pomáhali nejen zástupci americké Sněmovny reprezentantů, ale také český premiér, šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a vdova Havlová, která takřka celý ceremoniál dojetím proplakala.

Na Havla přišel i zpěvák ZZ Top

Vážný ceremoniál poněkud odlehčilo vystoupení zpěváka kapely ZZ Top Billy Gibbonse, který zazpíval píseň Baby, please don‘ t go (Zlato, neodcházej). „Zlato neodcházej, zlato neodcházej. Já budu tvůj pes… Teď by Havel řekl, nebudeš můj pes, nebudeš ničí pes,“ zažertoval zpěvák.

Druhou píseň zvolil příznačně: I Thank you (Děkuji ti). „Nemusel jsi mě milovat, ale udělal jsi to. Nemusel jsi to měnit, ale udělal jsi to,“ zpíval v doprovodu kytary Gibbons.

„Jde o velkou událost pro Českou republiku. Dedikace busty Václava Havla je pro nás všechny svátkem,“ řekl přítomným Hamáček.

Odhalením busty vzdáváme poctu všem, kteří se nesmířili s útlakem
Bohuslav Sobotka

„Prezident Václav Havel už nejvhodnější slova pro tuto příležitost řekl ve svém prvním novoročním projevu 1. ledna 1990. Na nikoho, kdo za naši svobodu tak či onak zaplatil, by nemělo být zapomenuto,“ řekl přítomným premiér Sobotka.

„Odhalením busty nevzdáváme poctu jenom Havlovi, ale všem, kteří se nesmířili s útlakem a nesvobodou a bránili se, i když jim hrozilo věznění, utrpení nebo smrt. Zvedli svůj hlas stejně jako spisovatel a dramatik Václav Havel,“ dodal Sobotka.

Busta, kterou politici odhalili v Národní galerii soch v Kapitolu, kde stojí sochy nejvýznamnějších osobností USA, poputuje do Haly svobody vedle Lajose Kossutha a Winstona Churchilla. Havel se ještě po Raoulu Wallenbergovi stane čtvrtým Evropanem, kterému se dostane cti mít svou bustu v budově amerického Kongresu.

Autorem bronzové sochy je Lubomír Janečka, jeden z nejnadanějších českých sochařů období normalizace, který kvůli komunistickému režimu emigroval do Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám