Hlavní obsah

Ruská agrese je hrozbou pro celý svět, řekl Obama

Brisbane
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v sobotu znovu ostře kritizoval Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině. Mluvil o „ruské agresi”, která je podle něj hrozbou pro celý svět. Ve svém projevu na Queenslandské univerzitě v australském Brisbane, kam přicestoval na summit skupiny G20, šéf Bílého domu rovněž varoval před nebezpečími, která by mohla zmařit pokrok asijských zemí.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama s australským premiérem Tony Abbotem na začátku summitu G20

Článek

Mezi nimi jmenoval severokorejský jaderný a raketový program, územní spory a potlačování lidských práv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky demonstrantů v ulicích Brisbane, kde se sešli světoví lídři na dvoudenním summituVideo: Reuters

V souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině americký prezident prohlásil, že "ruská agrese je hrozbou pro svět, jak jsme viděli při sestřelení letu MH17". Západ obviňuje Rusko z podpory proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny. Podle některých zdrojů pocházela z ruského území i zbraň, jíž bylo v červenci v této oblasti sestřeleno malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Ze zničení boeingu se navzájem obviňují ukrajinské vládní síly a povstalci. Obama v sobotu projevil soustrast příbuzným desítek Australanů, kteří při pádu letadla zahynuli.

Obama také oznámil, že Spojené státy dají tři miliardy dolarů do mezinárodního fondu, který má pomoci chudým zemím vypořádat se s dopady klimatických změn.

"Investujeme tři miliardy dolarů do Zeleného klimatického fondu na pomoc rozvojovým zemím, aby mohly lépe čelit klimatickým změnám," sdělil Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám