Hlavní obsah

Na Floridě popravili muže, který zabil svoji ženu a dceru. V popravčí místnosti se omluvil

Tallahassee

V americkém státě Florida ve čtvrtek popravili 43letého odsouzeného za vraždu své partnerky a nevlastní dcery, kterou navíc znásilnil. Chadwick Banks svůj čin spáchal pod vlivem omamných látek v roce 1992. Krátce předtím, než mu do žíly vpíchli smrticí sérum, se pozůstalým omluvil.

Foto: Florida Department of Corrections/Handout

Chadwick Banks

Článek

„Velice se omlouvám za bolest, kterou jsem vám po celé ty roky působil. Rok co rok jsem se snažil přijít na rozumné vysvětlení svých činů. Jak by ale mohly takové činy být rozumné?“ prohlásil Banks s pohledem upřeným na matku a babičku obětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Annette Blacková omluvu ocenila, i když život její dceři a vnučce už nic nevrátí. Doufá, že Banksovo pokání poslouží jiným jako příklad, uvedla agentura AP.

Banks se k vraždám hned po jejich spáchání přiznal. V osudnou noc v září 1992 popíjel v baru a hrál kulečník. Když se tři hodiny po půlnoci vrátil domů, zastřelil svoji spící partnerku ranou do hlavy, načež se vydal do pokoje její desetileté dcery. Vyšetřovatelům přiznal, že ji asi 20 minut znásilňoval, než ji také zastřelil.

Soud tehdy 21letému Banksovi vyměřil doživotí za vraždu partnerky a trest smrti za vraždu nevlastní dcery.

Banks si před popravou směsí tří látek objednal smaženou rybu a hranolky, kukuřičné krokety, banánový pudink a zmrzlinu. Po rozmluvě s příbuznými přijal ještě duchovního. Odsouzenec se ve vězení stal zbožným a v popravčím křesle umíral s pokrývkou hlavy, kterou nosí Muslimské bratrstvo.

Byla to letos osmá poprava na Floridě a 89. od obnovení trestu smrti v USA v roce 1976.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám