Hlavní obsah

Dialog neslyšících: Rusko a USA si v OSN vyříkaly postoje k Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Tak jako v předešlých případech zůstalo středeční jednání Rady bezpečnosti OSN o krizi na Ukrajině pouze u výměny názorů mezi USA a Ruskem. Mimořádné zasedání svolaly Spojené státy, které Moskvu znovu kritizovaly za podporu povstalců, včetně vyslání vojáků a výzbroje na východ Ukrajiny. Rusko to opět odmítlo a jeho zástupce prohlásil, že není pro svého západního souseda žádnou hrozbou.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Neoznačená vojenská kolona v Makijivce, kterou drží separatisté.

Článek

Ukrajinská vláda a NATO obviňují Rusko z vyslání posil a výzbroje, včetně tanků, děl a protileteckých systémů, proruským separatistům, kteří se prý chystají k nové ofenzivě na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

Tam má přitom platit oboustranné příměří dojednané od 5. září v Minsku. To je však prakticky denně porušováno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americká velvyslankyně v radě Samantha Powerová v Radě bezpečnosti obvinila Rusko, že „mluví o míru, ale přiživuje válku”. „To, co musíme udělat, je postupně zvyšovat tlak na Rusko, dokud nebude respektovat Minsk a nezvolí cestu snížení napětí,” řekla.

Vojáky nepřesunujeme, tvrdí Moskva

Zástupce stálého ruského představitele při OSN Alexandr Pankin ovšem označil tvrzení, že Rusko vysílá své jednotky do oblastí konfliktu na východě Ukrajiny, za „prázdná prohlášení a obvyklé propagandistické falzifikace”.

„Výzbroj a personál, které mají ruské ozbrojené síly, jsou na území mé země a neohrožují vaši. Nepřesunují se z mé země,” reagoval Pankin na předchozí vyjádření ukrajinského velvyslance při OSN Jurije Serhijeva. Obvinil přitom Kyjev, že se podobnými tvrzeními snaží zakrýt své neúspěchy v boji s proruskými separatisty.

Vrchní velitel spojeneckých vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove ve středu uvedl, že Aliance stejně jako OBSE zaznamenala přesun ruských jednotek na Ukrajinu. Pankin to odbyl slovy, že pro to nejsou žádné důkazy.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ke sporům Západu se svou zemí podle agentury Reuters uvedl, že nejprve by měl Západ zrušit sankce vůči Rusku, jinak se produktivní spolupráce nedočká.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Doněcku míří další tanky

K východoukrajinskému Doněcku se po tvrdých víkendových bojích mezi vojáky a separatisty stahují další vojenské kolony, v nichž nechybí tanky. Kyjev tvrdí, že...

NATO: Rusko přesunulo na Krym jaderné nosiče

Rusko přesunulo na Krym zbraně, u nichž je možné použít i jaderné nálože. Uvedl to v úterý v Neapoli velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove s tím,...

Výběr článků

Načítám