Hlavní obsah

OSN je znepokojena hrozbou totální války na Ukrajině

Aktualizováno

OSN je velice znepokojena „hrozbou totální války” na východě Ukrajiny, prohlásil ve středu před Radou bezpečnosti OSN náměstek generálního tajemníka světové organizace Jens Andres Toyberg-Frandzen. O mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti ve středu kvůli situaci na Ukrajině požádaly Spojené státy.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Domek poničený ostřelováním v Doněcku

Článek

Toyberg-Fradzen se zmínil o dalších možných scénářích vývoje na východní Ukrajině, včetně toho, že konflikt bude "zmrazen" a "současný stav přetrvá po celá desetiletí". Jinou variantou je pokračování potyček mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou, přičemž boje nízké intenzity by střídaly období výbuchů nepřátelství a růstu počtu obětí. První a třetí scénář označil dánský diplomat ve službách OSN za "katastrofu pro Ukrajinu".

Kyjev a NATO obviňují Rusko z vyslání posil a obrněné techniky proruským separatistům, kteří se prý chystají k nové ofenzivě na východě Ukrajiny, kde má od 5. září platit oboustranné příměří. To je však prakticky denně porušováno.

Americká velvyslankyně v radě Samantha Powerová obvinila Rusko, že "mluví o míru, ale přiživuje válku".

„Dialog hluchých”

Rusko obvinění z vojenského vpádu na Ukrajinu stále popírá, podobně jako dříve odmítalo přiznat nasazení svých vojáků na Krymu, který v březnu anektovalo. Za svoláním schůze RB OSN je podle západních diplomatů snaha vyvinout tlak na Rusko. Avšak lze předpokládat, že i nyní se jednání přemění v "dialog hluchých", jak bývá obvyklé mezi Západem a Ruskem od začátku ukrajinské krize. Na stejné téma rada jednala už dvacetkrát, aniž by dospěla k jednomyslnému závěru.

Rusko, které stejně jako další čtyři stálí členové rady disponuje právem veta, torpéduje všechny návrhy Američanů a Evropanů. Naposledy minulý týden Rusko vetovalo prohlášení odsuzující uspořádání povstaleckých voleb na východě Ukrajiny.

Agentura AFP připomněla, že Rusko se v úterý zdrželo hlasování o technické rezoluci ohledně prodloužení mandátu evropských sil v Bosně (mise Eufor Althea) a kritizovalo snahy zapojit Bosnu a Ukrajinu do Evropské unie a NATO. Bylo to poprvé, co ukrajinská krize měla veřejně dopad i na jiné otázky projednávané v Radě bezpečnosti. Rusové "chtěli vytvořit incident", aby dali najevo své roztrpčení, a ani se nesnažili pozměnit návrh, poznamenal nejmenovaný diplomat.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna podle OSN vyžádal přes 4000 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám