Hlavní obsah

USA vyšlou do Iráku dalších 1500 vojáků, bojovat ale nebudou

– Washington • Aktualizováno

Dalších patnáct set vojáků vyšlou do Iráku Spojené státy. Mají cvičit irácké jednotky a radit jim při bojích s Islámským státem (IS), uvedl Pentagon, podle kterého prezident Barack Obama již schválil vyslání posil, o které žádala irácká vláda.

Foto: Reuters

Výcvik šíitských dobrovolníků v Nadžáfu

Článek

V Iráku už působí stovky amerických poradců, takže kontingent představuje jejich výraznou posilu. Americká armáda také zřídí dvě asistenční operační střediska, kde budou poradci iráckým velitelům pomáhat s řízením operací. Jedno bude u Bagdádu a druhé v Irbílu. Pentagon také plánuje otevřít devět výcvikových středisek pro irácké vojáky a tři pro kurdské pešmergy.

„Američtí vojáci nebudou nasazeni v bojích, ale budou lépe rozmístěni, aby mohli podporovat irácké síly v bojích s Islámským státem,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Podle něj chce prezident také požádat Kongres o 5,69 miliardy dolarů na operace proti Islámskému státi v Iráku i v Sýrii. Oznámil to jen několik hodin poté, co se Obama poprvé sešel s vedením Kongresu poté, co republikáni ovládli obě jeho komory.

Obama dal už dříve najevo, že jeho cílem je oslabit a pak zničit Islámský stát. Američany vedená koalice podnikla od srpna přes 400 náletů na jeho pozice v Iráku, dalších tři sta náletů mířilo na pozice radikálů v Sýrii.

Pešmergové Kobani neosvobodili

Kurdské posily z Iráku pomohly uvolnit obklíčení syrského Kobani, ale radikálové z hnutí Islámský stát jsou stále uvnitř města a drží jeho východní část. Nasazení těžkých zbraní, které si pešmergové přivezli, ale zastavilo postup IS v okolí města a umožnilo dobýt zpět některé vesnice.

Nedaleko rafinérie v Bajdží, o kterou se svádí tuhé boje již několik měsíců, podnikli v pátek radikálové sebevražedný útok a zabili vysoce postaveného generála irácké armády Fajsala Málika. Brání postupu armády, která ovládla už asi 70 procent Bajdží.

Reklama

Výběr článků

Načítám