Hlavní obsah

V USA soudí bývalého sovětského vojáka, který se přidal k Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Před soudem ve Spojených státech stanul někdejší příslušník sovětské armády, který v Afghánistánu bojoval na straně povstalců z hnutí Tálibán. Zhruba padesátiletý Irek Ilgiz Hamidullín čelí 12 bodům obžaloby spojených s terorismem. Hrozí mu doživotí, informoval ve středu Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hamidullín byl dopaden v listopadu 2009 při útoku na americké vojáky a afghánské pohraničníky v provincii Chóst a dalších pět let vězněn na základně Bagram. Je prvním vězněným vojákem z Afghánistánu v USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V úterý se před soudem v Richmondu ve státě Virginie objevil v doprovodu početné stráže.

Podle soudního spisu sloužil obžalovaný v řadách sovětské armády během války v Afghánistánu v 70. a 80. letech. V zemi pak zůstal a později se připojil k Tálibánu. Podle obžaloby velel tři povstaleckým jednotkám, které zaútočily na spojence u základně Leyza v Chóstu.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Hamidullín byl jedním z 13 občanů jiné země, které Američané v Afghánistánu zadrželi. USA plánují jejich převoz do konce roku, kdy v Afghánistánu skončí bojové operace spojenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám