Hlavní obsah

Obamova popularita padá, republikáni mají šanci ovládnout Kongres

Washington

Republikáni mohou kvůli nízké popularitě amerického prezidenta Baracka Obamy uspět v úterních volbách. Voliči rozhodnou o složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a guvernérech ve 36 amerických státech a třech teritoriích. Podle průzkumů republikáni zřejmě ovládnou obě komory Kongresu, tedy Sněmovnu reprezentantů i Senát.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Nízká popularita amerického prezidenta Baracka Obamy zřejmě způsobí porážku demokratů.

Článek

Republikáni už nyní ovládají Sněmovnu reprezentantů. Ze 435 křesel dolní komory Kongresu jich nyní připadá 233 na republikány a 199 na demokraty, zbývající tři jsou neobsazená. Očekává se, že v ní republikáni dále posílí.

Demokraté mají sice ještě většinu ve stočlenném Senátu, kde jim zůstává 53 křesel, a spoléhat se mohou také na dva nezávislé senátory, kteří je většinou při hlasování podporují, zřejmě o ni ale přijdou.

V úterý bude ve hře celkem 36 senátorských mandátů, 33 z nich je součástí řádné obměny horní parlamentní komory a zbývající tři jsou křesla, která se během funkčního období uvolnila.

Pokud republikáni uhájí svých 15 křesel, se kterými jdou do voleb, a k tomu nejméně šest dalších získají, zcela ovládnou Kongres. List The New York Times to odhaduje jako sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, zatímco The Washington Post s tím počítá na 95 procent.

Obamovy svázané ruce

Pokud demokraté ztratí většinu v Senátu, nebude již Obama moci bez souhlasu republikánů určovat, kdo bude zastávat vysoké posty v jeho administrativě.

Za očekávaným špatným výsledkem demokratů z velké části stojí Obamova nepopularita. S prezidentovou prací je spokojeno jen asi 42 procent Američanů. List The Washington Post v komentáři poznamenal, že letošní kampaň je takřka výhradně o Obamovi a o tom, jak lidé pohlížejí na jeho politiku.

Podle průzkumu institutu Pew Research Center volby do Kongresu považuje 61 procent dotazovaných republikánů za hlasování proti prezidentovi, zatímco v roce 2010 si totéž myslelo 56 procent oslovených republikánů.

Guvernéři i starostové

Vedle složení Kongresu budou Američané vybírat i některé guvernéry, mimo jiné ve velkých či důležitých státech, jako je Kalifornie, Texas, Florida a New York.

Ve 173 městech budou voliči hlasovat o novém starostovi, k urnám půjdou například obyvatelé metropole Washingtonu, Newarku ve státě New Jersey, kalifornských městech San Diegu či San José nebo v New Orleansu v Louisianě.

Nadcházející kongresové volby, které jsou podle Střediska pro odpovědnou politiku (CPR) s takřka čtyřmi miliardami dolarů (88 miliard Kč) utracenými za kampaň nejdražší v historii, rozhodnou především o zbývajících dvou letech Obamovy administrativy. Prezident se již nyní o Kongres nemůže opřít, neboť Sněmovnu reprezentantů, která se celá mění každé dva roky, plně ovládají republikáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám