Hlavní obsah

Američané platí za špionáž čím dál tím míň, výdaje klesly o víc než 15 procent

Výdaje Spojených států na civilní i vojenské výzvědné služby se od roku 2010 snížily o více než 15 procent. Ve fiskálním roce, který skončil v září, činil rozpočet USA na tyto aktivity 67,9 miliardy dolarů (1,5 biliónu korun). To je více než veškeré roční rozpočtové výdaje v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokles výdajů odráží například ukončení vojenských aktivit v Iráku v roce 2011 a omezení vojenské přítomnosti v Afghánistánu. "Tyto operace byly mimořádně nákladné, a to nejen pro armádu, ale také pro všechny civilní agentury.

Nyní, když se vojenské operace v Iráku obnovily a rozšířily do Sýrie, půjdou náklady na špionážní služby opět vzhůru," uvedl Bruce Riedel, bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Baracka Obamy.

Odborník na špionážní služby Steven Aftergood přičítá pokles výdajů také dalším faktorům. "Hardwarové programy, jako jsou například špionážní satelity, zůstávají v provozu déle, než se původně plánovalo. Nové iniciativy se odkládají, zpomalil nábor pracovníků a tak dále. Zvládnutí těchto škrtů je obtížným úkolem. Lze očekávat určitý pokles výkonnosti," uvedl Aftergood.

Šéf americké špionáže James Clapper již dříve varoval, že Spojené státy nyní čelí zvýšeným rizikům. Upozornil, že výkonnost špionážních služeb podkopávají kromě nižších nákladů rovněž politická rozhodnutí postavit některé oblasti mimo sledování.

Reklama

Výběr článků

Načítám