Hlavní obsah

Muž, který zastřelil tři kanadské policisty, dostal pět doživotních trestů

Muž, který letos v červnu zastřelil tři kanadské policisty a další dva zranil, dostal jeden z nejpřísnějších trestů, jaký byl kdy v Kanadě vynesen. Soudce útočníkovi udělil pět doživotních trestů s tím, že nejdříve si bude moci požádat o propuštění po 75 letech, uvedl kanadský deník Toronto Star.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zastřelených policistů na pietním místě

Článek

Ozbrojený Justin Bourque pohybující se v maskované uniformě zaútočil na policisty ve středu 4. června. Motiv jeho činu, který je nejkrvavějším útokem na příslušníky kanadské policie za téměř desetiletí a jedním z nejhorších v historii, nebyl nejprve zcela jasný. Čtyřiadvacetiletý Bourque neměl u policie z minulosti žádný záznam.

Sedmdesátitisícové město Moncton následně ovládla panika, policie doporučila místním zamknout se doma. Neotevřely se úřady ani školy a nevyjely ani městské autobusy. Policie nakonec útočníka vypátrala o 30 hodin později na základě tipu, který dostala od veřejnosti.

Rozsudek, který soudce David Smith nad střelcem vynesl, je podle agentury AP vůbec nejpřísnějším od posledních poprav provedených v Kanadě v roce 1962.

Během soudního jednání byla zveřejněna videonahrávka Bourqueho výslechu.

„Povstání proti vojákům”

Policistům řekl, že chtěl svým činem povzbudit ostatní lidi, aby povstali proti "vojákům", kteří brání federální instituce a chrání bohaté před chudými. Hovořil rovněž o své přísné katolické výchově, změnách klimatu, evoluci, třídním boji či o hrozbách, které podle něj představují Rusové a Číňané.

Soudní znalci posoudili, že Bourque netrpí žádnými psychickými problémy, které by mu znemožnily stanout před soudem. Podle soudu byl Bourqueův čin "plánovaný a úmyslný". Poloautomatickou zbraní usmrtil tři policejní důstojníky - dvaatřicetiletého Davea Rosse, pětačtyřicetiletého Fabrice Gevaudana a čtyřicetiletého Douglase Larcheho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám