Hlavní obsah

Raketoplán SpaceShipTwo miliardáře Bransona vybuchl ve vzduchu

• Aktualizováno

Raketoplán SpaceShipTwo americké společnosti Virgin Galactic měl v pátek během testovacího letu v mohavské poušti v Kalifornii nehodu. Její přesná povaha není zatím známa, podle fotografa, který let sledoval, došlo k výbuchu. O nehodě informovala sama společnost na svém twitterovém profilu. Podle policie jeden ze dvou pilotů zahynul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky raketoplánu SpaceShipTwo v pouštiVideo: Reuters

 
Článek

„U SpaceShipTwo došlo k letové anomálii, která skončila ztrátou stroje. Další informace budou následovat,“ napsala Virgin Galactic.

Raketoplán řídili dva piloti, kteří byli vybaveni záchrannými padáky. Podle kanceláře šerifa okresu Kern byly padáky vypuštěny. Kalifornská dálniční policie později uvedla, že kopilot zahynul a hlavní pilot se vážně zranil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Knbc-tv, Reuters

Trosky raketoplánu

Podle zdrojů z místa nehody se stroj roztrhl a trosky dopadly na poušť. „Nosič WhiteKnightTwo přistál bez problémů,“ napsala v prohlášení společnost.

Foto: Mark Greenberg, ČTK/AP

SpaceShipOne se zažehnutými motory nad Mohavskou pouští. Snímek z dubna 2013

Fotograf Ken Brown, který let zaznamenával, uvedl stanici NBC News, že ve vzduchu uviděl explozi a později na zemi našel trosky lodi.

Foto: Phil Mccarten, Reuters

SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic

Během pátečního testu poprvé od letošního ledna došlo k nastartování raketových motorů plavidla, celkově šlo o čtvrtý test. Při minulém společnost úspěšně předvedla nepilotovaný klouzavý let bez zážehu motorů. Nedávno společnost začala testovat nový typ paliva.

Vlastníkem licence pro projekt SpaceShipOne je britský miliardář Richard Branson, který na internetu oznámil, že letí na místo neštěstí, aby byl se svým týmem.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Sir Richard Branson

Paluba vesmírné lodi SpaceShipTwo pojme šest pasažérů a dva piloty a nese ji dvoutrupové letadlo WhiteKnightTwo. Má sloužit k soukromým cestám do vesmíru. Letenka má vyjít na 250 tisíc dolarů (asi 5,5 miliónu korun).

Foto: Knbc-tv, Reuters

Trosky raketoplánu SpaceShipTwo v mohavské poušti

V USA jde o druhou vážnou nehodu rakety v průběhu několika dní. V úterý soukromá americká raketa Antares bez posádky explodovala jen několik sekund po startu z komerčního kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americká raketa Antares po startu explodovalaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám