Hlavní obsah

Brazilská prezidentka obhájila úřad

Brasília
Aktualizováno

Druhé kolo prezidentských voleb v Brazílii vyhrála po sečtení téměř všech hlasů současná levicová hlava státu Dilma Rousseffová. Získala 51,64 procenta, oznámila brazilská volební komise. Vítězství je to ale těsné, její centristický protikandidát Aécio Neves získal 48,36 procent hlasů.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Současné prezidentce Rousseffové průzkumy předpovídaly jen velmi těsný náskok

Článek

"Chci být mnohem lepší prezidentkou než dosud," prohlásila po zvolení Rousseffová. Dodala, že se bude snažit dialogem společnost zase sjednotit.

Rousseffová, která odvolila v jihobrazislkém Porto Alegre, slibuje pokračování štědrých sociálních programů v rámci státem kontrolované ekonomiky, což podle kritiků nepomůže vymanit zemi z hospodářských problémů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rousseffová také slíbila rozhodný boj proti korupci.

Foto: Washington Alves, Reuters

Prezidentský kandidát Aécio Neves

Její konkurent Neves se prezentoval jako člověk změny. Sliboval hospodářské reformy, kterými chtěl usměrnit ochranářskou ekonomiku a které měly dát centrální bance víc nezávislosti.

Podle brazilských činitelů volby probíhaly relativně klidně. Na severovýchodě země ve státu Rio Grande do Norte ale útočník zastřelil muže ve škole, kde se odevzdávaly hlasy. Podle policie je incident zřejmě spojen s činností zločineckých gangů, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:
Neves

Výběr článků

Načítám