Hlavní obsah

V New Yorku mají první případ eboly, nakazil se jí lékař v Africe

New York
Aktualizováno

Americký lékař Craig Spencer, který se nedávno vrátil z Guineje do New Yorku, má pozitivní testy na ebolu. Uvedl to v noci na pátek starosta New Yorku Bill de Blasio, který tak potvrdil dřívější spekulace médií. Je to první případ eboly v největším městě Spojených států a čtvrtý potvrzený případ v této zemi.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Policisté před domem nakaženého lékaře Craiga Spencera

Článek

Nakaženým je třiatřicetiletý člen mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF), který léčil pacienty s ebolou v Guineji, v jednom ze tří západoafrických států, které epidemie zasáhla nejvíce.

Spencer opustil Guineu 14. října. Vracel se přes Evropu, do New Yorku přiletěl 17. října. Prošel zdravotnickou kontrolou pro cestující z Guiney, Libérie a Sierry Leone. Podle amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) absolvoval několik stupňů prohlídky a neměl horečku ani další příznaky nemoci. Od úterý se cítil unavený. Když dostal ve čtvrtek horečku a průjem, oznámil to MSF, uvedla BBC. Speciální tým v ochranných oblecích pak lékaře dopravil z bytu na Manhattanu do nedaleké nemocnice Bellevue. Nejprve ho čeká další test, který má nákazu potvrdit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Mike Segar, Reuters

Vchod do newyorské nemocnice Bellevue

Guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl, že Spencer byl v přímém kontaktu se čtyřmi lidmi. Tři z nich, včetně lékařovy snoubenky, byli umístěni do karantény. Příznaky nemoci podle newyorských úřadů nemají. Čtvrtou osobou je řidič taxi. U něj bylo nebezpečí nákazy vyloučeno. Jel také metrem a zaběhal si.

„V úvodu chceme prohlásit, že Newyorčané nemají žádný důvod k obavám,” uvedl podle agentury AP de Blasio. „Ebola patří k nemocem, jimiž je velmi těžké se nakazit. Newyorčané, kteří nebyli vystaveni tělním tekutinám nakaženého, nejsou v ohrožení,“ dodal. CDC přesto do New Yorku vyslala tým expertů vyčleněných pro boj proti ebole.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Improvizované tiskové konference před nemocnicí Bellevue se zúčastnili starosta Bill de Blasio (uprostřed u stolu) a guvernér Andrew Cuomo (u stolu druhý zprava).

Obavy z šíření eboly v USA rostou od chvíle, kdy byl v Texasu hospitalizován první člověk s touto diagnostikovanou nemocí, Liberijec, který s ebolou do USA přicestoval z Afriky a 8. října zemřel. Virem se infikovaly i dvě sestry, které ho ošetřovaly. Jedna z nich se podle prohlášení rodiny zřejmě uzdravila. Druhá nakažená zdravotní sestra je podle všeho také na cestě k uzdravení. [celá zpráva]

Ebola v Mali

Šestou západoafrickou zemí, kde se ebola objevila, se stalo Mali. Virus byl zjištěn podle CNN u dvouleté dívky, která byla do země převezena ze sousední Guineje. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO) s tím, že se zřejmě nakazila už v Guineji. Její otec ebole podlehl.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Newyorský bar The Gutter, kde se zastavil nakažený lékař, zůstal zavřený.

Dívka byla převezena do nemocnice, když zdravotní sestra zjistila, že má příznaky připomínající ebolu. Test nákazu potvrdil. „Dívka zůstává v nemocnici v Kayesu se členy rodiny, kteří mohli být také vystaveni viru,“ řekla mluvčí malijského ministerstva zdravotnictví Markatie Daou.

Malijský ministr zdravotnictví Ousmane Kone vyzval obyvatele Kayesu, aby byli v klidu a dodržovali hygienická opatření.

Ve dvou z šesti afrických zemí, kde se ebola objevila, v Nigérii a v Senegalu, se podařilo nákazu zvládnout a nemoc se tam už nevyskytuje. [celá zpráva]

Ve třech nejpostiženějších zemích si ebola vyžádala skoro 4900 obětí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám