Hlavní obsah

Kanada zveřejnila video s útočícím střelcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadští vyšetřovatelé ve čtvrtek zveřejnili záběry z bezpečnostních kamer, které zachytily středeční útok v Ottawě. Dvaatřicetiletý Michael Zehaf-Bibeau na videu běží ke kanadskému parlamentu poté, co smrtelně zranil vojáka u památníku válečným obětem. Útočníka později zabil člen čestné stráže parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video s útočníkem, který zastřelil kanadského vojákaVideo: Reuters

 
Článek

Zehaf-Bibeau přijel do Ottawy už 2. října, údajně chtěl vyřídit formality kvůli své žádosti o vystavení cestovního pasu. Podle policie chtěl vycestovat do Sýrie. Měl pravděpodobně v úmyslu se tam připojit k radikálním islamistům.

V úterý si půjčil béžové auto, které použil při útoku. Ve středu se pak krátce před desátou hodinou ráno místního času dostal k válečnému památníku nedaleko parlamentu v Ottawě. Přiblížil se k němu zezadu, takže ho voják Nathan Cirillo, který tam držel čestnou stráž, nemohl vidět. Útočník na něj dvakrát vystřelil a smrtelně Cirilla zranil.

Zehaf-Bibeau pak vypálil i na druhého vojáka, toho ale minul. Útočník potom nasedl do auta a odjel ke kanadskému parlamentu.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Seržanta Kevina Vickerse kanadští poslanci ocenili za zlikvidování útočníka potleskem.

To už ho pronásledovala policie. Před parlamentní budovou vyběhl z auta s puškou, z níž střílel. Chodci, kteří byli na místě, před ním utíkali. Pak ještě ukradl nedaleko stojící auto jednoho z ministrů a přejel s ním přímo před vchod parlamentu, kde v tu chvíli zasedala vláda. Poté, co vystoupil z auta, pálil po místní ochrance i po policistech. Následně vběhl dovnitř.

Útočníka nakonec zastřelil člen čestné stráže seržant Kevin Vickers před dveřmi do jednacího sálu. Vickerse ve čtvrtek poslanci ocenili za jeho pohotovost potleskem vestoje.

Kanadský premiér Stephen Harper ve čtvrtek prohlásil, že se jeho země nenechá zastrašit a svůj boj proti terorismu zintenzivní. Komisař kanadské policie Robert Paulson ve čtvrtek zopakoval, že Zehaf-Bibeau neměl komplice a jednal sám. Zároveň potvrdil, že středeční útok nesouvisel s tím pondělním, kdy muž najel s autem u Montrealu do dvou vojáků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám