Hlavní obsah

S chladnou hlavou zastřelil v kanadském parlamentu útočníka, naostro tasil zbraň poprvé

– Ottawa

Seržanta Kevina Vickerse oslavují v Kanadě jako nového hrdinu. Právě on ve středu s chladnou hlavou zastřelil útočníka Michaela Zehafa-Bibeaua před dveřmi do jednacího sálu. Podle mnohých osmapadesátiletý Vickers zabránil většímu masakru, když poprvé ve své funkci použil zbraň.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Kevin Vickers v tradičním úboru

Článek

Poslanci kanadského parlamentu ”vděčí za svou bezpečnost a za své životy příslušníku čestné stráže Kevinu Vickersovi, který zastřelil útočníka přímo před jednací místností,” napsal na komunitní síti Twitter zastupitel Craig Scott. Podobná slova volil ministr spravedlnosti Peter MacKay, který řekl: „Děkujme Bohu za seržanta Kevina Vickerse a kanadské bezpečnostní síly. Jsou to opravdoví hrdinové.“

Vděk mu vyjádřil i ministr pro veterány a bývalý velitel policie v Ontariu a Torontu Julian Fantino, který ještě z parlamentu poslal zprávu: „Jsme v bezpečí a hluboce vděční seržantu Kevinu Vickersovi a naším bezpečnostním silám za samostatné jednání, kdy nás udrželi v bezpečí.”

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Kevin Vickers na snímku z roku 2011

Když střelec pronikl do parlamentu a vyvolal chaos, bělovlasý Vickers zůstal klidný, odešel do své pracovny, vzal si zbraň a přesnou střelou útočníka zabil, aby již nemohl dále vraždit, napsal americký deník Washington Post. Poté prý zavolal své matce, aby jí řekl, že je v pořádku.

”Nemohu na něj být více hrdý, než jsem teď,” uvedl jeho bratr John Vickers. Kevin byl podle něj ”vždycky odhodlaný sloužit lidem a své zemi”. ”Možná to vypadá hrdinsky, ale Kevin se zachoval jako Kevin,” dodal.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Kevin Vickers v síni slávy na Parlamentním vršku v Ottawě.

Podle rozhlasové stanice CBC sloužil Vickers téměř 30 let u Královské kanadské jízdní policie (RCMP). Kdysi měl například na starosti i ochranu během návštěvy britské královny Alžběty II. a prince Andrewa. I když během zahájení jednání parlamentu vypadá v černém obleku, třírohém klobouku a s ceremoniálním mečem jako z jiné doby, patří mezi moderní policisty. V minulosti pracoval na oddělení vražd i drogových deliktů.

Policie ještě detaily přestřelky v budově zákonodárného sboru nezveřejnila. Ani Vickers nepopsal, co přesně během útoku dělal.

Útok začal u památníku

Maskovaný střelec nejprve čtyřmi ranami smrtelně zranil vojáka držícího stráž u válečného památníku v Ottawě. Svědek Raivo Nommik uvedl: „Voják byl zastřelen zblízka. Nemohlo to být z více než 20 stop.“ Pak se zmocnil auta, se kterým dojel před budovu parlamentu, kde zasedala vláda. O chaosu svědčí, že bylo vypáleno třicet až padesát ran. Zasažen byl mezi jinými i jeden ze strážců, který měl postřelenou nohu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté před parlamentem v OttawěVideo: Reuters

Do nemocnice byli převezeni čtyři zranění, voják střežící válečný památník zraněním podlehl. Zbylí tři byli propuštěni. U dvou nebylo uvedeno, jaká měli zranění a kde k nim přišli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na chodbě kanadského parlamentuVideo: Reuters

Policie uvedla, že se střílelo jen na dvou místech, původní zprávy o palbě v nedalekém obchodním středisku Rideau popřela: “V Rideau Centre se nic nestalo.“

Policie též oznámila, že je přesvědčena, že Zehaf-Bibeau jednal sám, i když zpočátku si myslela, že má komplice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám