Hlavní obsah

V Ottawě řádil střelec, policie ho zabila v parlamentu

Ottawa
Aktualizováno

Do kanadského parlamentu v hlavním městě Ottawě ve středu dopoledne pronikl ozbrojený muž, když předtím u přilehlého válečného památníku postřelil vojáka, jenž později zraněním podlehl. Policie útočníka v budově parlamentu zastřelila a hledá další dva jeho komplice, střílelo se na několika místech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na chodbě kanadského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Poplach vyvolala nejprve střelba u válečného památníku v blízkosti parlamentu. Dlouhovlasý útočník menší postavy s kapucí přes hlavu tam puškou postřelil vojáka, který následkům zranění podlehl v nemocnici. Muž na něj údajně vypálil čtyři rány. Pak se útočník rozběhl k hlavnímu vchodu parlamentního sídla a pronikl dovnitř. Po cestě střílel po dalším vojákovi.

Z budovy se následně ozvalo množství dalších výstřelů, svědci hovoří o zhruba třiceti ranách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve vstupní hale prý ležel zabitý člověk, policie smrt útočníka potvrdila. Další ozbrojenec byl podle nepotvrzených zpráv spatřen na střeše.

Kanadská televizní stanice CTV News oznámila, že usmrceným útočníkem je muž jménem Michael Zehaf-Bibeau. Kanadský občan narozený v roce 1982 byl údajně alžírského původu. Muž pocházel z Quebeku a byl vyznavačem islámu.

Jeho obětí se stal Nathan Cirillo, čtyřiadvacetiletý kanadský voják z Hamiltonu v provincii Ontario.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Záchranáři u postřeleného vojáka, muž později v nemocnici zemřel.

Na místo incidentu byly povolány stovky vojáků a příslušníků speciálních komand. Parlament i sousední budovy byly vyklizeny a centrum města neprodyšně uzavřeno. Policie vyzvala obyvatele, aby se nezdržovali u oken ani na střechách budov. Na místo přijelo několik obrněných vozů.

Není ani potvrzeno, že mrtvý střelec je tatáž osoba, která předtím zabila vojáka.

Foto: Blair Gable, Reuters

Policisté před budovou kanadského parlamentu

Útočník podle svědků přijel na místo v černém autě, z něhož předtím vyhnal řidiče. Měl útočnou pušku a tvář měl zakrytou šátkem.

V parlamentu právě zasedala vláda v čele s premiérem Stephenem Harperem, právě mluvil k poslancům. "Ozvala se rána a po ní série výstřelů. Všichni jsme se rozprchli. Bylo to venku za dveřmi, těsně vedle sálu," řekl novinářům ministr financí Tony Clement.

Někteří lidé z parlamentu prchali přes lešení, které bylo nedávno u objektu vystavěno kvůli rekonstrukci.

Foto: Chris Wattie , Reuters

Policie u kanadského parlamentu v Ottawě

Střelba na třech místech

Podle policie se střílelo nejen u památníku a v parlamentu, ale také v nedalekém nákupním středisku Rideau Centre.

Městská nemocnice CNN potvrdila příjem celkem tří zraněných lidí včetně vojáka. Zbylí dva pacienti jsou ve stabilizovaném stavu.

Foto: ČTK/AP

Zasahující policista před kanadským parlamentem v Ottawě.

Zásahové komando nicméně dál pročesává parlament a pátrá po případných dalších útočnících, kteří mohou být ještě dva. Policie rovněž varovala, že by se skupina mohla dostat na střechu a ostřelovat okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté před parlamentem v OttawěVideo: Reuters

Úřady daly uzavřít množství budov ve městě včetně policejních sídel. Uzavřena ale byla i kanadská ambasáda ve Washingtonu.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Policie u válečného památníku před kanadským parlamentem v Ottawě

K útoku se vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Řekl, že střelba v Ottawě je tragickou událostí, která jen zvýraznila potřebu bdělosti. O motivech ottawského útočníka mu není nic známo a nechce ani spekulovat, zda střelec byl součástí širší zločinecké sítě.

Prezident zdůraznil, že Kanada a USA musejí v obraně před útoky teroristů koordinovat své kroky.

Motivy střelce nejsou známy, případ se ale udál jen dva dny poté, co quebecká policie zastřelila mladého muže, který autem najel do dvou vojáků a jednoho zabil. Předseda vlády Harper následně uvedl, že mladík byl zradikalizován. [celá zpráva]

Foto: Chris Wattie , Reuters

Příslušníci zásahové jednotky před kanadským parlamentem

Bezpečnostní úřady tento týden zvýšily pohotovostní stupeň. Podle vládních zdrojů se tak stalo na základě hrozeb ze strany radikálních islamistů na internetových fórech.

Kanada se nedávno zapojila do útoků proti organizaci Islámský stát v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám