Hlavní obsah

V USA mají další případ eboly, zdravotnice se nakazila od pacienta

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nemocnice v americkém Texasu potvrdila, že se vyskytl další pozitivní případ nákazy ebolou. Nakažená má být zdravotnice, která v nemocnici pečovala o nemocného Thomase Duncana, který tento týden nemoci podlehl.

Foto: Jim Young, Reuters

Pracovník v ochranném oděvu odnáší kontaminované věci z bytu v Dallasu, kde přebýval muž nakažený ebolou.

Článek

Úřady oficiálně potvrdily, že u ženy, která před smrtí pečovala o nemocného Thomase Duncana, byly pozitivní výsledky předběžného testu. Pokud stav potvrdí i druhý test, půjde o první případ nákazy ebolou na americkém území.

„Čekali jsme, že se další případ může stát realitou, a byli jsme na to včas připraveni,” uvedl lékař David Lakey, komisař texaského oddělení State Health Services.

Duncan, který se ebolou nakazil v rodné Libérii, zemřel v presbyteriánské nemocnici v Dallasu tento týden ve středu. [celá zpráva]

Přenos na zdravotnici není znám

Zatím se pouze spekuluje o tom, jak přesně se žena od pacienta nakazila. Nejmenovaná žena si začala v pátek stěžovat na horečku, vzhledem ke svému styku s nemocným byla ihned izolována a testována na výskyt nemoci, uvedl mluvčí nemocnice. V současnosti je ve stabilizovaném stavu.

„Zároveň bylo ihned zjišťováno, s kým přišla do kontaktu. Lidé, kteří s ní byli v kontaktu a u nichž by se objevily příznaky podobné ebole, budou sledováni podle závažnosti jejich stavu a míry, v jaké byli viru vystaveni,” dodal mluvčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Newyorská nemocnice už je na pacienty s ebolou připravená Video: Reuters

Aktuálně jsou největší ohniska výskytu eboly v Libérii, Guinei a Sieře Leone. Nemoc má aktuálně více než 8300 potvrzených případů nákazy a přes 4000 lidí již zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám