Hlavní obsah

Policie zadržela v Chicagu Američana, který se chtěl přidat k IS

– Chicago

Americká policie zadržela na letišti v Chicagu mladíka, který měl namířeno na Blízký východ, aby rozšířil řady radikálů Islámského státu (IS). Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na policejní dokumenty. Muž nyní čelí obvinění z podpory teroristické organizace. Podle FBI v současnosti v řadách IS v Sýrii působí kolem 12 Američanů.

Foto: Sun-Times Media, Al Podgorski, ČTK/AP

Rodiče 19letého Mohammeda Khana opouštějí soudní budovu v Chicagu po jeho zatčení pro podezření, že se chtěl zapojit do bojů v Sýrii v řadách IS.

Článek

Devatenáctiletý americký občan Mohammed Hamzah Khan se chystal z Chicaga odletět do Istanbulu a z Turecka mínil přejít za syrskou hranici. Mladík podle policejních záznamů tvrdil, že je znechucen západní společností. Při domovní prohlídce u něj našla FBI dokumenty, v nichž dával najevo sympatie k IS, a dopis rodičům, v němž oznamoval, že je na cestě do Sýrie a hodlá se připojit k extremistům.

"Všichni jsme svědky toho, jak se západní společnosti stávají stále nemorálnější. Nechci, aby byly mé děti vystaveny takovéto špíně," uvedl mimo jiné v dopise.

Soud má projednávání jeho případu naplánováno na čtvrtek.

Podle nedávného prohlášení šéfa FBI Jamese Comeyho působí v současnosti v řadách IS asi 12 Američanů. Celkem jich na Blízký východ do řad extremistů zamířila či chtěla zamířit přibližně stovka, někteří však byli zadrženi a další se vrátili, uvedl Comey.

Spojené státy a jejich spojenci v současné době podnikají letecké údery na pozice IS v Iráku a Sýrii. Snaží se tak zastavit jejich postup a předejít masakrům Kurdů a dalších civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám