Hlavní obsah

Brazilská prezidentka Rousseffová míří k obhajobě postu, vyhrála první kolo voleb

Brasilia

První kolo nedělních prezidentských voleb v Brazílii vyhrála podle očekávání úřadující levicová prezidentka Dilma Rousseffová, získala 41,5 procenta hlasů. Na druhém místě je kandidát za opoziční Brazilskou sociálnědemokratickou stranu (PSDB) Aécio Neves, který získal 33,6 procenta hlasů. Uvedl to brazilský volební úřad TSE po sečtení více než 99 procent hlasů.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Socialistická kandidátka Marina Silvaová, které předvolební průzkumy dávaly podobné šance jako Nevesovi, skončila až na třetím místě s 21,3 procenta hlasů. Neves už podle BBC požádal její voliče, aby ho podpořili, protože reprezentuje naději na změnu.

Výsledky potvrdily předpoklad, že žádný z kandidátů na prezidenta nezvítězí hned v prvním kole, k čemuž by musel získat více než 50 procent hlasů. Druhé kolo se koná 26. října.

Rousseffové Strana pracujících vládne zemi téměř 12 let a její rozsáhlé sociální programy pomohly vytáhnout miliony lidí z chudoby. Nejsilnější podporu má současná prezidentka mezi nejchudšími. Za její vlády  poklesla nezaměstnanost na nejnižší úroveň v historii - na pět procent. Vzrostla minimální mzda a snížil se počet podvyživených. V posledních osmnácti měsících ale čelila recesi. Před volbami slíbila rozšířit sociální programy a pokračovat v silné angažovanosti státu v ekonomice, i když si kritici stěžují, že tím vytváří slabé podnikatelské prostředí a akciový trh oslabil pokaždé, když průzkumy ukázaly, že její preference rostou.

Neves nabízí více centralistické ekonomické přístupy, jako nezávislost centrální banky, více privatizace a snahu o dosažení obchodních dohod s Evropou a USA, uvedla agentura AP.

Zhruba 143 miliónů oprávněných voličů mělo zároveň možnost vybrat guvernéry všech 27 federálních států.

Reklama

Výběr článků

Načítám