Hlavní obsah

V Mexiku zatkli drogového bosse Beltrána Leyvu

– Mexiko

Mexické vojenské zvláštní síly zatkly drogového bosse Héctora Beltrána Leyvu, šéfa rodinného zločinného syndikátu, který vedl krvavý konflikt s bývalým spojencem, Joaquínem „Prckem” Guzmánem. Oznámil to ředitel úřadu pro vyšetřování trestných činů Tomás Zerón, který tak potvrdil dřívější zprávy médií.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Héctor Beltrán Leyva

Článek

Zerón uvedl, že Beltrán Leyva byl zatčen ve středu v restauraci ve města San Miguel de Allende a byl vzat do vazby. Zatčení podle něj předcházelo 11 měsíců pátrání. Zásah byl rychlý a nestřílelo se při něm.

Zadržení Beltrána Leyvy je dalším velkým vítězstvím pro prezidenta Enriqua Peňu Nieta, jehož vláda v únoru zadržela Guzmána, nejhledanějšího drogového bosse v zemi a šéfa drogového kartelu Sinaloa. [celá zpráva]

Héctor Beltrán Leyva je vůdcem kartelu pojmenovaném po jeho bratrovi Arturovi, kterého zabili mexičtí vojáci při přestřelce koncem roku 2009. Podle americké vlády je zodpovědný za pašování kokainu, marihuany, heroinu a opiátů.

Americké úřady nabídly za informace vedoucí k jeho dopadení odměnu až pět miliónů USD (108,8 miliónu Kč), uvedla agentura AP. Mexičané nabídli 30 miliónů pesos (48,6 miliónu Kč). Dva jeho bratři, kteří byli rovněž členy kartelu, jsou ve vězení.

Kartel Beltrán Leyva byl původně součástí kartelu Sinaloa, oddělil se od něj v roce 2008. Devětačtyřicetiletý Héctor byl známý také pod přezdívkou "H" nebo "Inženýr".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám