Hlavní obsah

První schůzka po 35 letech: Cameron mluvil s Rúháním

Londýn/Teherán

Britský premiér David Cameron i íránský vůdce Hasan Rúhání si vysloužili kritiku a odsouzení ze strany íránských konzervativních kruhů kvůli setkání, které se uskutečnilo v New Yorku. Premiér totiž o něco později Teherán ve své řeči kritizoval. Schůzka mezi Cameronem a Rúháním byla prvním setkáním vrcholných politiků obou zemí od roku 1979. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

David Cameron na zasedání Valného shromáždění OSN mimo jiné pronesl, že Írán "podporuje teroristické organizace". Zemi zkritizoval rovněž kvůli spornému jadernému programu a také za "zacházení s lidmi".

Íránský vůdce přitom hovořil o setkání s britským premiérem nadšeně s tím, že šlo o "konstruktivní" rozhovor. Cameron nicméně později zdůraznil, že oba politici měli "závažné neshody" ohledně určitých témat. Vyjádřil rovněž naději, že Teherán pomůže koalici vedené Američany v boji s ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Britský premiér David Cameron

Web blízký íránskému režimu Jahan News následně obvinil Camerona, že zasahuje do íránských vnitřních záležitostí, a kritizoval jeho ostrá vyjádření. Stejně tak si ale kritiku vysloužil Rúhání za své "mlčení", když na premiérova slova nijak nereagoval.

Související témata

Foto: Reuters

Íránský prezident Hassan Rúhání

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Vpravdě historická schůzka mezi Cameronem a Rúháním se odehrála v prostorách britské mise při OSN. Rúháního tisková služba při této příležitosti vydala fotografii, na níž si usmívající prezident podává s britským premiérem ruku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám