Hlavní obsah

Oběti 11. září: Trojice hasičů zemřela na rakovinu ve stejný den

– New York

Před třinácti lety zachraňovali životy po teroristických útocích na Světové obchodní středisko (WTC) v New Yorku. Toto pondělí pak trojice hasičů zemřela na stejnou nemoc - rakovinu. Patří k tisícům lidí, kterým byly po 11. září 2001 diagnostikovány nejrůznější nemoci. Osud trojice Američanům připomněl, že tragická událost promlouvá do jejich životů dodnes, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Na různé nemoci zemřelo 92 hasičů zasahujících na místě útoků na WTC. Snímek z 11. září 2001

Článek

Osmapadesátiletí Howard Bischoff a Daniel Heglund i o dva roky mladší Robert Leaver zemřeli v pondělí v rozmezí několika hodin. Všichni patřili mezi početné skupiny hasičů, kteří krátce po nárazu letadel unesených teroristy z organizace Al-Káida do věží WTC přijeli na místo zachraňovat životy jiných lidí.

"Toho dne, když dorazili první na pomoc, byl vzduch toxický a zůstal toxický ještě řadu měsíců poté," prohlásil prezident hasičské asociace James Lemonda.

Podle údajů newyorského hasičského sboru zemřelo na různé nemoci již 92 hasičů zasahujících 11. září. Přímo v troskách budov zahynulo 343 z nich.

Stovky mužů v hasičských uniformách se tehdy nakazily vážnými nemocemi dýchacích cest, další trpí rakovinou. Podle lékařů však není přímá spojitost mezi jejich přítomností na místě plném zdraví škodlivých látek a nádorovým bujením dosud jasně prokázána.

Řada dalších hasičů bez ohledu na to podle Lemondy potřebuje finančně nákladnou zdravotní péči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na místě teroristických útoků vzniklo muzeum 11. září 2001Video: National September 11 Memorial and Museum, Reuters

Kongres pro ně sice před časem vyhradil v rámci zdravotní kompenzace 2,78 miliardy dolarů (téměř 60 miliard korun), platnost zákona o poskytování bezplatné zdravotní péče a těchto kompenzací však za dva roky vyprší a zákonodárci budou hlasovat o jejím prodloužení, které přijde federální pokladnu na nemalé peníze.

"Vyzývám (politiky ve Washingtonu), aby byli tak odvážní, a to jako lidé, kteří zachraňovali (životy) toho dne," vzkázal podle BBC kongresmanům Lemonda.

Reklama

Výběr článků

Načítám