Hlavní obsah

Kmen Navajů dostane rekordní půl miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda vyplatí indiánskému kmeni Navajů více než půl miliardy dolarů. Jedná se o rekordní finanční narovnání s indiány. Vyplacení odškodného má ukončit vleklou právní bitvu okolo údajného špatného hospodaření s přírodními a finančními zdroji jednoho z největších kmenů v USA.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci kmene Navajů v Arizoně

Článek

„Není to jen vítězství národa Navajů, ale také signál pro další indiánské kmeny, které se nacházejí ve stejné situaci. Pro to, s čím se musíte potýkat, existuje řešení,“ prohlásil mluvčí Národní rady Navajů LoRenzo Bates.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda vyplatí Navajům 554 miliónů dolarů (zhruba 12 miliard korun). Navajové s Washingtonem od roku 2006 vedli právní spor. Stěžovali si na špatné hospodaření se svým přírodním bohatstvím a fondy, které se podle nich datuje až do roku 1946.

Jedná se o největší finanční narovnání americké vlády s indiánským kmenem, ačkoliv už předloni Washington uzavřel podobné dohody s 41 kmeny, jimž slíbil vyplacení zhruba miliardy dolarů.

Dohodu zpečetí její slavnostní podepsání v rezervaci Window Rock v Arizoně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rezervace kmene Navajů

Náměstkyně ministerstva spravedlnosti Navajů Dana Bobroffová upozornila, že kmen odškodné přijal, ačkoliv to nemůže odstranit všechny křivdy. Indiáni současně varovali, že dohoda neznamená, že se proti případným budoucím křivdám nebudou bránit soudně.

Navajové jsou největší americký indiánský kmen. Má více než 300 000 členů a jejich rezervace se kromě Arizony rozkládá ještě v Novém Mexiku a Utahu. Zhruba 5,7 miliónu hektarů své půdy Navajové pronajímají.

Reklama

Výběr článků

Načítám