Hlavní obsah

RB OSN schválila rezoluci odsuzující extremismus, pro bylo i Rusko

New York
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN ve středu schválila rezoluci, která vyzývá světové společenství k zablokování účasti extremistů z členských států v konfliktech, zejména v Sýrii a v Iráku. Jednání rady předsedal prezident USA Barack Obama a přítomna byla řada dalších státníků včetně francouzského prezidenta Françoise Hollandea.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Hlasování na středeční Radě bezpečnosti OSN

Článek

Hlasování bylo jednomyslné, rezoluci tedy podpořilo i Rusko, který jinak má výhrady vůči americkému silovému postupu proti radikálům z hnutí Islámský stát.

Dokument doporučuje členským státům OSN shromažďovat a analyzovat údaje o pohybu osob v rámci boje s mezinárodním terorismem, aniž by přitom docházelo k diskriminaci odporující normám mezinárodního práva. Zablokovat pohyb teroristů a teroristických skupin má například účinná pohraniční kontrola, dodržování bezpečnostních zásad při vydávání cestovních a osobních dokumentů nebo boj proti padělkům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Členské státy mají zajistit, aby jejich trestní kodexy obsahovaly tvrdé postihy "džihádistů a osob, které je verbují a financují". Státy jsou povinny zabránit vstupu na své území nebo tranzitu zahraničním extremistům, pokud mají hodnověrné údaje o jejich úmyslech.

Státy, které nebudou doporučení Rady bezpečnosti respektovat, budou vystaveny sankcím. Dokument podle agentury AFP výslovně stanoví, že členské státy OSN jsou povinny zabránit svým občanům v účasti v extremistických organizacích, jakou je Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám