Hlavní obsah

Ve Fergusonu propukly kvůli hořícímu památníku další rasové nepokoje

New York
Aktualizováno

Na předměstí amerického města St. Louis ve Fergusonu propukly ve středu nové rasové nepokoje. Vyvolal je úterní požár památníku černošského mladíka, kterého zastřelil v červenci bělošský policista. Černošští demonstranti ve středu házeli zápalné lahve a kamení na těžkooděnce, kteří se je snažili rozehnat. Nejméně dva policisté byli zraněni, pět útočníků zatkla policie.

Foto: Joshua Lott , Reuters

Demonstrant na předměstí St. Louis. Foto z červencových protestů

Článek

Obyvatelé Fergusonu nanosili na místo improvizovaného památníku pro 18letého Michaela Browna řadu předmětů, z nichž část v úterý vzplála. Někteří se nahněvaně obrátili na vedení města, že pro ochranu památníku neudělalo dost. Podle policie a hasičů oheň vzplál nešťastnou náhodou od zapálené svíčky.

Požár vyvolal ve Fergusonu napětí, které ve středu přerostlo v násilnosti. Zapojila se do nich asi stovka mladíků, kteří vydrancovali několik obchodů a jednu restauraci zapálili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Incident, při němž v polovině srpna policista Darren Wilson zastřelil Browna šesti ranami, vyšetřuje FBI.

Zatímco někteří místní tvrdí, že černoch měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík, který byl údajně podezřelý z loupeže, policistu napadl.

Ministerstvo vyšetřuje praktiky policie

Ministerstvo spravedlnosti zároveň šetří dlouhodobé praktiky fergusonské policie, kterou část místních viní z diskriminace černochů. Okolo 90 procent členů policejního sboru tvoří běloši.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti zastřelení Michaela Browna na předměstí St. LouisVideo: Reuters

V průběhu srpnových nepokojů, při nichž ve městě platil výjimečný stav, a zasahovala národní garda, byly zraněny desítky lidí a zhruba dvě stovky policie zadržela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám