Hlavní obsah

Muž, který pronikl do Bílého domu, měl v autě 800 nábojů

Washington

Osm set nábojů objevila policie v autě muže, který v pátek s nožem v kapse pronikl do Bílého domu. Uvedla to v pondělí washingtonská prokuratura. Bývalého amerického vojáka při incidentu zadržela ochranka a čeká na obvinění. Ukázalo se také, že byl už v srpnu u prezidentského sídla spatřen se sekyrkou v ruce. Měsíc před tím ho pak policisté zadrželi s odstřelovačskou puškou.

Foto: Larry Downing, Reuters

Bezpečnostní opatření po pátečním incidentu u Bílého domu přitvrdila.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Omar Gonzales v pátek přelezl plot u Bílého domu a hlavním vchodem vešel dovnitř, načež jej zadržela ochranka ve chvíli, kdy prezident Barack Obama s rodinou zamířil na víkend do Camp Davidu. Sídlo hlavy Spojených států bylo po incidentu zhruba na půl hodiny evakuováno. [celá zpráva]

Kromě nože s devíticentimetrovou čepelí se zubatým ostřím, který měl muž v kapse, se v jeho autě podle státního zástupce našlo 800 nábojů. Navíc nešlo o jeho první podezřelou akci v souvislosti s Bílým domem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž pronikl do areálu Bílého domuVideo: Reuters

V červenci byl zadržen, když měl u sebe pušku a mapu s vyznačeným prezidentským sídlem. O měsíc později jej zase policisté zastavili, když se poblíž Bílého domu procházel se sekyrkou.

Až deset let vězení

Gonzales, který sloužil 18 let v armádě a byl na třech misích v Iráku, podle vyšetřovacího spisu po svém zadržení agentům ochranky řekl, že se s prezidentem potřebuje setkat kvůli tomu, že "má obavy z rychle se horšící situace v zemi".

Ještě v pondělí si má u soudu vyslechnout obvinění z nezákonného vstupu do areálu Bílého domu s nebezpečnou zbraní, za což mu hrozí až desetiletý trest vězení.

Obama v pondělí podle svého mluvčího prohlásil, že tajná služba dohlížející na bezpečí prezidentské rodiny odvádí skvělou práci a že prezident k ní má plnou důvěru.

Agenti tajné služby v pondělí zavedli v okolí Obamova sídla zpřísněná bezpečnostní opatření a podle prezidentova mluvčího hodlají přehodnotit dosavadní zabezpečení jak vnějšího oplocení, tak vnitřních prostor Bílého domu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám