Hlavní obsah

Mořský příboj ničí luxusní vily miliardářů v Malibu

– Malibu

Stržené terasy, odplavený nábytek, podemleté domy. S tím vším se musí smířit úspěšní a bohatí, kteří si pořídili své vily na pláži Broad Beach v kalifornském Malibu. Sice jsou už ostřílení v boji s dotěrnými paparazzi, na přírodu ve formě přílivových vln a eroze jsou však krátcí.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké vlny páchají na zahradách luxusních domů v Malibu Colony značné škody.

Článek

Hollywoodské hvězdy jako Steven Spielberg, Dustin Hoffman, Goldie Hawn nebo Pierce Brosnan čelí nebezpečí, že jejich mnohamiliónové domy doslova odplaví odliv.

V uplynulých letech se díky zimním bouřím a rostoucímu přílivu markantně zmenšilo proslulé a dlouhé pobřeží. Vysoký příliv ohrožuje erozí základy domů na pobřeží přesto, že za betonové zábrany i pytle s pískem se už utratily milióny dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlny v Malibu Video: Reuters

„Domy jsou jednoznačně v ohrožení… Momentálně tu není ani pláž. Surfeři se nemůžou dostat na svá oblíbená místa, stejně jako místní obyvatelé,“ říká Steve Levitan, spoluautor úspěšného seriálu Taková moderní rodinka. Levitan vzpomíná na rodinné procházky na pláži kdysi široké víc než čtyřicet metrů. Nyní musí svoje plážové vycházky plánovat podle přílivu.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrť Malibu Colony oblíbená mezi celebritami má potíže se stoupající hladinou moře.

Vily v hlídané a uzavřené komunitě by mohl zachránit projekt za 20 miliónů dolarů. Místní usedlíci navrhují navézt na pobřeží bagrem tuny písku a obnovit na pláži duny, které by vlny zbrzdily.

S pískem je ale problém. Původní plány, že by se použil písek z nedaleké Manhattan Beach, odmítlo její vedení. Obyvatelé tak zvažují využít písek ze dna sousední Dockweiler Beach. Proti tomu ale namítá losangeleský Úřad pro pláže a přístavy, že s tím, jak se zdvihá hladina oceánů, tak bude písek potřeba na obnovu dalších, veřejných pláží.

Foto: Profimedia.cz

Exkluzivní čtvrť Malibu Colony ohrožují vysoké vlny a stoupající hladina moře

Celebrity chtějí pláž pro sebe

Po dlouhá léta byla Broad Beach předmětem sporu mezi vlastníky tamních domů a veřejností kvůli přístupu. V jednu chvíli byla najata ostraha, aby pláž hlídala. V roce 2005 dalo 108 majitelů nemovitostí převézt tuny písku z veřejné pláže na svůj pozemek, protože si chtěli z písku vybudovat svah do moře. Akci zastavil až Kalifornský pobřežní úřad.

Ten usedlíkům sice povolil vystavět zeď za čtyři milióny dolarů, ale současně jim nařídil, aby vymysleli plán na zpevnění pláže, a to do roku 2015.

Majitelé domů říkají, že už utratili asi pět miliónů dolarů za vědecké studie a stavební povolení, ale ještě nesepsali formální žádost pro pobřežní a státní úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám