Hlavní obsah

Přestaňte šířit HIV, přikázal soud Američanovi

Seattle

Soud v americkém Seattlu přikázal muži, který v uplynulých čtyřech letech nakazil osm lidí virem HIV, aby přestal nákazu šířit. Muž, označovaný v soudním spise pouze iniciálami AO, má povinně chodit na terapie a chránit své budoucí sexuální partnery před nákazou.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV

Článek

V případě, že nařízení soudu poruší, hrozí mu pokuty a vězení, informoval ve čtvrtek místní tisk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muži diagnostikovali HIV v roce 2008. Navzdory skutečnosti, že o své nemoci věděl a dostalo se mu odborných rad, nakazil mezi lety 2010 až 2014 osm lidí. Zdravotnický úřad okresu King ho ale nechtěl hned kriminalizovat.

„Nesnažíme se kriminalizovat sexuální chování, snažíme se ochránit veřejné zdraví a zajistit, aby se každému dostalo potřebné péče,“ řekl zástupce úřadu Matthew Golden listu Seattle Times. Podobně si v případě člověka nakaženého HIV vynutil úřad soudní příkaz už v roce 1993.

HIV
Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS, z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".
Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

V USA se každoročně nakazí HIV zhruba 50 000 lidí. Zhruba 16 procent z více než miliónu nakažených o své nemoci netuší, uvádějí oficiální statistiky.

Rekordně letos vzrostl počet nakažených v České republice. Za první pololetí zaznamenali lékaři 129 nových pacientů s virem HIV. Je to nejvyšší počet za dané období od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Objevil se nový, agresivnější kmen HIV

Švédští vědci objevili v západní Africe nový a agresivnější kmen viru HIV, který způsobuje podstatně rychlejší nástup nemoci AIDS. V pátek o tom informovala...

Výběr článků

Načítám