Hlavní obsah

USA potvrdily zabití šéfa somálských islamistů Godaneho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo obrany v pátek potvrdilo, že během pondělních amerických náletů zahynul velitel somálských islamistických milic Šabáb Ahmed Abdi Godane. Somálské tajné služby už ve středu uvedly, že Godane nejspíš zahynul v jednom z vozidel, které v pondělí zasáhl americký bezpilotní letoun.

Foto: Tobin Jones, ČTK/AP

Boje mezi vojáky a milicemi Šabáb ve městě Bulomarer

Článek

"Odstranění Godaneho z bitevního pole představuje pro Šabáb symbolickou i operační ztrátu," uvedl Pentagon v pátečním prohlášení. Smrt velitele islamistů potvrdily Spojené státy až po čtyřech dnech. Milice zatím úmrtí svého vůdce, který byl spoluzakladatelem hnutí Šabáb, oficiálně neoznámily.

"Máme informace, že povstalci už řeší Godaneho nástupnictví," uvedl již ve středu vysoký představitel somálských tajných služeb. Vzhledem k situaci v oblasti se bezpečnostní složky nemohly dostat na místo útoku a případně ohledat Godaneho tělo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Američané útok provedli asi 240 kilometrů jižně od Mogadiša. Bezpilotní letoun zasáhl konvoj několika automobilů, údajně tří nákladních aut a jednoho menšího vozu.

Podle Bílého domu je Godaneho smrt výsledkem "dlouholeté usilovné práce" amerických profesionálů ze zpravodajských služeb, armády i policejních složek.

"Pod jeho vedením skupina provedla mnoho bombových útoků v Mogadišu i ve střední a severní části Somálska. Godane rovněž dohlížel na plánování útoků proti občanům západních zemí, včetně Američanů, ve východní Africe," dodala Obamova administrativa.

Godane patřil k nejhledanějším africkým teroristům od září 2013, kdy somálské milice Šabáb podnikly rozsáhlý atentát na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při němž zahynulo nejméně 67 lidí. Šlo o pomstu Šabábu vůči Keni, která vyslala do Somálska své vojáky na pomoc v boji proti extremistům. Pod Godaneho vedením se somálští radikálové také spojili s teroristickou sítí Al-Káida. Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu sedm miliónů dolarů (asi 147 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám