Hlavní obsah

Dva postižení muži seděli 30 let za vraždu, test DNA ukázal jejich nevinu

Třicet let strávili za mřížemi dva Američané, než jejich nevinu prokázal test DNA, uvedla v úterý BBC. Mentálně postižení nevlastní bratři Henry McCollum (50) a Leon Brown (45) byli odsouzeni v roce 1984 za znásilnění a vraždu 11leté dívky. Soudce proto nařídil jejich okamžité propuštění.

Foto: Reuters

Odsouzení Henry McCollum (vlevo) a Leon Brown

Článek

Právník Ken Rose verdikt přivítal, ale současně uvedl: “Je hrozné, že náš právní systém umožnil, aby se dvě mentálně postižené děti dostaly do vězení za zločin, s nímž neměly co do činění, a trpěly tam třicet let.“

Tělo mrtvé, téměř nahé Sabriny Buiové bylo nalezeno v roce 1983 v Severní Karolíně u Red Springs. Pitva prokázala, že před vraždou byla dívka znásilněna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O několik týdnů později policie zatkla tehdy devatenáctiletého McColluma a o čtyři roky mladšího Browna. Žádné důkazy je s vraždou nespojovaly, ale McCollum se po pětihodinovém výslechu, u kterého nebyl přítomen advokát, přiznal. Přiznání podepsal i jeho mladší bratr.

Test odhalil i pachatele

Oba u soudu přiznání stáhli, ale přesto je uznali vinnými a odsoudili k smrti. Brownovi později trest změnili na doživotí s tím, že jen znásilňoval. McColllum strávil v cele smrti tři roky, než mu trest zmírnili.

V roce 2010 se sporný případ znovu otevřel. Komise, která případ prověřovala, už využila testů DNA. Potvrdila nejen nevinu obou odsouzených, ale odhalila i pachatele. Byl jím dnes 74letý Roscoe Artis, který žil blízko místa, kde se našlo tělo oběti. I když v případu Sabriny nefiguroval, trestu stejně neušel. Byl shledán vinným ze znásilnění a vraždy jiné dívky, kterou zabil ani ne o měsíc později. Stále je ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám