Hlavní obsah

Mluvčího Reagana zabila atentátníkova kulka po třiatřiceti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kauzu úmrtí bývalého mluvčího Ronalda Reagana Jamese Bradyho, kterého při atentátu na amerického prezidenta v roce 1981 paralyzovala kulka od pasu dolů, vyšetřuje nyní policie jako zabití. Brady zemřel v pondělí ve věku třiasedmdesáti roků a pitva potvrdila, že na vině je právě třiatřicet let staré zranění.

Foto: Larry Downing, Reuters

Bývalý mluvčí Bílého domu James Brady

Článek

„Pitva odhalila, že příčinou smrti bylo zranění kulkou. V důsledku toho je úmrtí vyšetřováno jako zabití," prohlásil policejní mluvčí Hugh Carew.

Střelec John Hinckley stanul po atentátu před soudem, ale kvůli duševní chorobě byl v roce 1982 obvinění z pokusu o vraždu zproštěn a byl umístěn do psychiatrické léčebny.

Střelec znovu souzen nebude

Nyní 59letý útočník by teď teoreticky mohl být obviněn ze zabití Bradyho. Podle Hinckleyho právníka k tomu ale s největší pravděpodobností nedojde.

„Myšlenka, že by Hinckley mohl být stíhán, je vysoce nepravděpodobná," řekl Barry Levine s poukazem na zproštění obvinění z minulosti a desetiletí, která uplynula mezi střelbou a Bradyho smrtí.

Brady byl těžce raněn kulkou určenou jeho nadřízenému během neúspěšného atentátu před washingtonským hotelem Hilton v březnu 1981. Střelec mu způsobil zranění hlavy, jehož následkem Reaganův asistent a mluvčí trvale ochrnul na dolní polovinu těla. Při střelbě byl raněn i prezident, policista a agent tajné služby, Bradyho zranění však bylo nejvážnější. Někdejší mluvčí Bílého domu strávil přes tři desetiletí života na invalidním vozíku. Jeho smrti předcházela série zdravotních problémů.

Bojoval za regulaci prodeje zbraní

Brady se po atentátu stal bojovníkem za přísnější pravidla prodeje střelných zbraní. Prostřednictvím své společnosti Handgun Control lobboval za novou normu regulující prodej zbraní. Zákon, který zavedl federální prověrky dokumentace lidí kupujících střelné zbraně, přijal Kongres v roce 1993 a nese Bradyho jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám