Hlavní obsah

Po 36 letech našla vnuka, kterého unesla armáda

Buenos Aires

Po 36 letech se shledala se svým vnukem argentinská aktivistka pátrající po lidech, které jako děti vládnoucí vojenská junta v 70. letech minulého století odebírala levicovým příznivcům. Estela de Carlotto považuje nalezení vlastního potomka za „odškodnění“ nejen jí samotné, ale celé Argentiny. V pátrání po unesených chce třiaosmdesátiletá žena dál pokračovat, uvedl server BBC.

Foto: ČTK/AP

Estela de Carlotto

Článek

„Teď už mám 14 vnoučat. Prázdná židle je obsazená a do prázdných rámečků přijdou fotografie,“ popsala nadšená de Carlotto a dodala, že její vnuk je pohledný a dobře vychovaný muž a umělec, který ji vyhledal sám, když se přihlásil k testům DNA, jelikož měl pochyby o své totožnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

De Carlotto vede organizaci Babičky z Plaza de Mayo, které pátrá po unesených dětech. Armáda před půl stoletím sebrala svým oponentům stovky dětí a dala je k výchově svým příznivcům. Dcera de Carlotto Laura byla jednou z 30 000 levicových aktivistů zabitých během vlády junty v letech 1975 až 1983.

Její matka tehdy ani netušila, že je Laura těhotná, řekla jí to později jedna spoluvězeňkyně. De Carlotto pak zjistila, kdo je otcem, vypravila se za ním, a požádala jej, aby si dal odebrat krev a vzorek uschoval v krevní bance pro případ, že by se dítě našlo. Nynější srovnání vzorků potvrdilo, že muž, který zkontaktoval její organizaci, je vnuk de Carlotto.

Žena s ním zatím mluvila jen po telefonu. „Byl velmi rozrušený, ale říkal, že je velmi šťastný,“ popsala. Rodina mu chce dát čas, dokud nebude připraven na setkání.

Vnuk de Carlotto je 114. dítětem, které organizace našla. „Musíme hledat další děti, aby i ostatní babičky prožily to, co teď prožívám já,“ prohlásila de Carlotto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám