Hlavní obsah

Nové sankce USA postihnou ruskou energetiku, finance a zbrojařství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Energetika, zbraně a finance jsou odvětví, v nichž USA v koordinaci s Evropskou unií rozšíří sankce proti Rusku. V prohlášení v Bílém domě to v úterý oznámil prezident USA Barack Obama. Sankce podle něj oslabenou ekonomiku Ruska dál zasáhnou. Mají zablokovat vývoz zboží a technologií pro ruský energetický sektor a mají zasáhnout bankovnictví a obchod se zbraněmi.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Spojené státy podle Obamova prohlášení zastavují poskytování půjček pro financování ruského hospodářského rozvoje. "Už existující sankce USA a EU slabou ruskou ekonomiku oslabily," řekl prezident. Washington podle něj svou reakci na ruský postup na Ukrajině těsně koordinuje s Evropskou unií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko podle Obamy ostřeluje ukrajinské území a zásobuje povstalce dalšími zbraněmi. "Evropa s Putinem ztratila trpělivost," řekl šéf Bílého domu. Dodal ale, že nová studená válka mezi Washingtonem a Moskvou nenastává.

"Rusko se dnes znovu samo izolovalo od mezinárodního společenství a desítky let skutečného pokroku hodilo za hlavu," řekl Obama. "Takto to být ale nutně nemusí. Je to volba Ruska a prezidenta Putina," konstatoval.

Koordinaci kroků Bruselu a Washingtonu potvrzuje podle agentury AP skutečnost, že Obamou oznámená opatření jsou velmi podobná sankcím, na nichž se dohodli evropští diplomaté a jejichž definitivní podoba má být oznámena v nejbližší době.

Americké ministerstvo financí už před Obamovým projevem oznámilo, že zavádí sankce proti ruským bankám VTB, Ruské zemědělské bance a Moskevské bance. V seznamu organizací vystavených americkým sankcím jsou nově i petrohradské Spojené loděnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám