Hlavní obsah

V Arizoně povolili popravu vraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejvyšší soud Spojených států v úterý umožnil státu Arizona vykonání popravy Josepha Rudolpha Wooda, jehož soud v roce 1989 odsoudil k trestu smrti za vraždu jeho přítelkyně a jejího otce. Zrušil tím rozhodnutí odvolacího soudu, který popravu plánovanou na středu pozastavil kvůli sporu o právo na informace o smrticích injekcích.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Místnost pro popravy ve věznici v americké Oklahomě. Ilustrační foto

Článek

Federální odvolací soud devátého okrsku v sobotu vyšel vstříc Woodově odvolání a jeho popravu pozastavil. Poprvé v USA přitom rozhodl, že stát musí zveřejnit informace o metodách vývoji smrticí látky a o jejích výrobcích. Arizona se proti tomuto rozhodnutí odvolala k nejvyššímu soudu a ten verdikt zrušil.

Ředitel střediska DPIC, které monitoruje výkony trestů smrti, Richard Dieter řekl, že podobné argumenty proti smrticím injekcím jako Wood předložila i řada dalších čekatelů na popravu, ostatní odvolací soudy je ale dosud vždy odmítaly. Kdyby nejvyšší soud verdikt soudu devátého okrsku schválil, zasáhlo by to všechny americké státy, které praktikují popravy, řekl Dieter agentuře AP.

Sporné injekce

Koncem dubna vyvolala ve Spojených státech pohoršení trýznivá poprava usvědčeného vraha 19leté dívky Clyttona Locketta. Osmatřicetiletý muž byl popraven injekcí s nevyzkoušenou směsí smrticích látek, při popravě trpěl křečemi a zemřel až po 43 minutách od zahájení popravy. [celá zpráva]

Už předtím odsouzenci požadovali podrobnosti o obsahu a výrobě smrticích injekcí. Státy takové informace odmítají zveřejňovat v obavě, že aktivisté bojující proti trestu smrti by na dodavatele injekcí soustředili své kampaně. Důvodem je, že v posledních letech se opakovaně měnilo složení, když přestal být dostupný barbiturát thiopental sodný a nahradil se pentobarbitalem. Ten ovšem odmítají farmaceutické firmy dodávat, protože se používá pro popravy. Některé státy dokonce zvažují návrat k elektrickému křeslu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám